Foto: Reuters/Scanpix
Ceturtdien notikušajās Īrijas prezidenta vēlēšanās uzvarējis dzejnieks un bijušais kultūras ministrs Maikls Higinss, kurš ir Leiboristu partijas kandidāts.

Piektdien paziņotie provizoriskie rezultāti, kas iegūti, saskaitot balsis sešos no 43 vēlēšanu apgabaliem, liecina, ka 70 gadus veco Higinsu atbalstījuši 47% vēlētāju.

Otrajā vietā ir uzņēmējs Šons Galahers. Par neatkarīgo kandidātu Galaheru, kurš savu bagātību sapelnījis, piegādājot tehnoloģijas jaunbūvējamiem mājokļiem celtniecības buma laikā pirms dažiem gadiem, nobalsojuši 22% vēlētāju. 49 gadus vecais kompānijas "Smarthomes" īpašnieks Galahers ieguvis popularitāti televīzijas realitātes šovā, kurā būvuzņēmēji, piedāvājot idejas, sacenšas par finansējumu.

Trešajā vietā ar 10% balsu ir partijas "Sinn Fein" kandidāts 61 gadu vecais Mārtins Makginess, kurš ir bijušais Ziemeļīrijas kaujinieku grupējuma "Īru republikāņu armija" (ĪRA) augsta ranga komandieris.

Pavisam vēlēšanās uz prezidenta amatu pretendēja septiņi kandidāti. Balsstiesības ir trim miljoniem Īrijas pilsoņu, no kuriem vēlēšanās piedalījās 58%.

Pašreizējai prezidentei Mērijai Makalīsai konstitūcija liedza kandidēt uz trešo septiņu gadu amata termiņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!