Foto: AFP/Scanpix/LETA

Īrijā, kur pastāv abortu aizliegums, piektdien rīkotajā referendumā nobalsots par abortu aizlieguma atcelšanu, liecina nobalsojušo vēlētāju aptaujas, sestdien ziņo britu raidsabiedrība BBC.

Aptauju veikusi socioloģisko pētījumu firma "Ipsos/MRBI" pēc laikraksta "Irish Times" pasūtījuma. Dati liecina, ka 68% referenduma dalībnieku nobalsojuši par konstitūcijas normu atcelšanu, kas šobrīd paredz faktiski pilnīgu abortu aizliegumu. Savukārt "nē - aborta aizliegumam" sacījuši 32% vēlētāju.

Īrijas premjerministrs Leo Varadkars, kurš atbalstījis referendumu, norādījis, ka ar šo balsojumu Īrija ir "pārrakstījusi vēsturi".

Oficiālā balsu skaitīšana sāksies ap pulksten 9. Referenduma oficiālie rezultāti būs zināmi sestdienas pēcpusdienā vai vakarpusē.

Kā atgādina BBC, 1983. gadā Īrijā ar lielu balsu vairākumu referendumā tika atbalstīts abortu aizliegums. Balstoties uz referenduma rezultātiem 1983. gadā, likumā tika iekļauta norma, kas par grūtniecības pārtraukšanu paredz 14 gadu ilgu cietumsodu.

Debates par abortu likumiem Īrijā turpinās jau gadiem ilgi. Eiropas Cilvēktiesību tiesa 2010. gada decembrī nosodīja Īriju par to, ka tā likusi kādai ar vēzi slimai grūtniecei doties uz ārzemēm un tur veikt aborta operāciju. Sieviete bažījusies, ka, laižot pasaulē bērnu, viņas veselība pasliktināsies.

Savukārt jau 2013. gadā Īrija aizliegumu mīkstināja, kā rezultātā tika atļauta grūtniecības pārtraukšana, ja mātes dzīvība ir apdraudēta.

Jau iepriekš – 2014. gadā – Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Cilvēktiesību komiteja, kas uzrauga to, vai valstis ievēro Starptautisko paktu par pilsoņu un politiskajām tiesībām, paziņoja, ka Īrijas abortu likums pārkāpj cilvēktiesības un nopietni pārkāpj valsts starptautiskās saistības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!