Foto: stock.xchng
Īrijas valdība izdevusi vadlīnijas laulību reģistrācijas birojiem cīņai ar fiktīvajām laulībām starp sievietēm no Austrumeiropas un nelegālajiem imigrantiem no Āzijas, vēsta Īrijas laikraksti.

Īrijā pēdējos gados strauji pieaudzis šādu fiktīvo laulību skaits, nelegālajiem imigrantiem no Āzijas tādā veidā iegūstot uzturēšanās atļauju Īrijā un līdz ar to arī Eiropas Savienībā (ES).

Īrijas valdības vadlīnijas izdotas pēc vairāku Eiropas Savienības (ES) valstu intensīvas lobēšanas, norādot uz vājajām vietām Īrijas imigrācijas likumos un paužot bažas par potenciāliem drošības draudiem, jo teroristi tādā veidā varētu iegūt brīvas pārvietošanās tiesības ES, vēsta laikraksts "Irish Times".

Latvija pagājušā gadā vērsās pie Īrijas, aicinot ieviest stingrākus likumus cīņai ar fiktīvajām laulībām. Vairākas Latvijas amatpersonas septembrī pauda neapmierinātību laikraksta "Irish Times" korespondentam Džeimijam Smitam, kas kopā ar Latvijas žurnālisti Aleksandru Jolkinu veica izmeklēšanu šajā lietā.

"Neskatoties uz Latvijas un citu ES valstu vēstniecību Dublinā visiem centieniem, atgriezeniskā saite no atbildīgajiem Īrijas dienestiem ir minimāla," teikts Latvijas Ārlietu ministrijas šogad izdotā paziņojumā.
Jaunās vadlīnijas paredz stingrākas identifikācijas prasības laulības slēgšanai, kā arī aizliedz laulību ceremonijās izmantot tulkus un ierobežo personu skaitu, kas var piedalīties laulības slēgšanas ceremonijā.

Tuvākajās nedēļās arī uz Latviju dosies vairāki Īrijas policisti, lai ar Latvijas kolēģiem apmainītos ar informāciju par fiktīvo laulību izmeklēšanas gaitu.

Īrijas policija atklājusi virkni grupējumu, kas vervē austrumeiropiešu līgavas, kas ir Eiropas Savienības (ES) pilsones, un pārdod viņas neeiropiešu vīriešiem, lai pēc laulību noslēgšanas viņi iegūtu uzturēšanās atļaujas Īrijā.

2009.gadā, pamatojoties ar noslēgto laulību ar kādu ES pilsoni, uzturēšanās atļauju Īrijā lūguši 2129 cilvēki, salīdzinot ar 1207 cilvēkiem 2006.gadā.

2009.gadā Īrijā patvērumu lūguši 384 Pakistānas pilsoņi, kā pamatojumu minot laulības ar sievietēm no Austrumeiropas. 110 pakistānieši precējušies ar Latvijas pilsonēm, 50 ar Polijas pilsonēm un 47 ar Igaunijas pilsonēm.

Šā gada pirmajos sešos mēnešos ar līdzīgu pamatojumu uzturēšanās atļauju Īrijā lūguši 1182 cilvēki, kuru dzimtene ir ārpus ES.

No šogad saņemtajiem iesniegumiem 223 personas bija pakistānieši, kas veido lielāko nacionalitātes grupu. 95 no šiem pakistāniešiem salaulājušies ar Latvijas pilsonēm. 131 iesniegums saņemts no nigēriešiem, no kuriem 13 salaulājušies ar Latvijas pilsonēm, un 78 iesniegums no indiešiem, no kuriem 27 salaulājušies ar Latvijas pilsonēm.
Kopš 2002.gadā pēc šādas shēmas uzturēšanās atļauju lūguši 1235 pakistānieši, no kuriem 393 salaulājušies ar Latvijas pilsonēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!