Foto: AFP/Scanpix/LETA

Atbildību par Ziemeļīrijas žurnālistes Liras Makī slepkavību pirmdienas vakarā uzņēmies kaujinieku grupējums "Jaunā Īru republikāņu armija" (Jaunā ĪRA).

"Lira Makī, kas stāvēja līdzās ienaidnieka spēkiem, traģiskā veidā tika nogalināta pret ienaidnieku izvērstā uzbrukuma gaitā," teikts kaujinieku grupējuma paziņojumā laikrakstam "The Irish News". "Īru republikāņu armija patiesi atvainojas Liras Makī partnerim, ģimenei un draugiem saistībā ar viņas nāvi."

Makī zaudēja dzīvību ceturtdien Londonderijas priekšpilsētā Kreganā, kad viņai, stāvot līdzās policistiem, galvā trāpīja lode.

Nekārtības šajā pilsētā izraisījās pirms Lieldienu brīvdienām, kad republikāņu disidenti, kas vēlas panākt Ziemeļīrijas un Īrijas Republikas apvienošanu, tradicionāli atzīmē 1916.gada Lieldienu sacelšanās gadadienu.

Jaunā ĪRA pirmdien skaidroja, ka nekārtības pirms Makī nāves esot izprovocējusi policija. "Ceturtdienas vakarā, pēc tam kad Kreganā, iebrūkot pamatīgi bruņotiem britu kroņa spēkiem, tika izprovocētas nekārtības, ĪRA norīkoja iesaistīties kaujās savus brīvprātīgos," teikts paziņojumā.

"Mēs esam instruējuši savus brīvprātīgos, lai viņi kaujās ar ienaidnieku iesaistās, ievērojot vislielāko uzmanību, kā arī esam īstenojuši pasākumus, lai to panāktu."

Kopš 1998.gada miera līguma, kas izbeidza ĪRA vardarbīgo kampaņu pret britu kontroli pār šo provinci, Ziemeļīrija bauda relatīvu mieru. Taču ik pa laikam Ziemeļīriju joprojām satricina uzbrukumi, kurus rīko no ĪRA atšķēlušies grupējumi, kas nav samierinājušies ar mātesorganizācijas lēmumu nolikt ieročus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!