Foto: AP/Scanpix/LETA

Krievijas spēki pie Ukrainas robežas, tostarp Baltkrievijā, turpina nostiprināties, liecina kompānijas "Maxar" ar satelītiem uzņemtie kadri.

Janvāra beigās uzņemtie kadri liecina par paaugstinātu kaujas gatavības pakāpi, ja salīdzina ar iepriekšējiem satelīta uzņēmumiem no 19. janvāra, par "Maxar" secināto ziņo raidsabiedrība CNN un aģentūra "Reuters".

Attēlos no karaspēka pulcēšanās vietām Krievijas Rietumu reģionos, anektētajā Krimā un Baltkrievijā redzamas armijas teltis, kas liecina, ka lauka nometnēs izvietota ne tikai tehnika, bet ierodas arī karavīri. Fotogrāfijas arī liecina par Krievijas spēku palielināšanos Baltkrievijā un raķešu "Iskander" izvietošanu šajā valstī.

Krievija tehnikas un karavīri nosūtīšanu uz Baltkrieviju iepriekš pamatoja ar militārajām mācībām "Sabiedroto apņēmība", kas notikšot no 10. līdz 20. februārim. Savukārt Kijevā un Rietumos ir bažas, ka Krievija Baltkrievijas teritoriju var izmantot uzbrukumam Ukrainai, ja Kremlī tiktu pieņemts lēmums par militāru operāciju.

Pētnieki no "Conflict Intelligence Team" (CIT) trešdien paziņoja, ka pēdējās dienās uz ceļiem un dzelzceļiem novērota arī Krievijas Nacionālās gvardes tehnikas pārvietošana, ziņo "Radio Svoboda". Lai gan pagaidām nav konstatēts, ka Nacionālās gvardes spēki tiktu izvietoti Ukrainas tuvumā, CIT šāda mēroga gvardes spēku pārvietošanu raksturo kā neparastu. Pētnieki pieļauj, ka vērienīga uzbrukuma Ukrainai gadījumā Nacionālās gvardes spēki var tikt izmantoti ieņemto apdzīvoto vietu un armijas apgāžu ceļu kontrolēšanai.

Vēstīts, ka kopš novembra pastāv bažas par iespējamu Krievijas iebrukumu Ukrainā. Krievijā pie Ukrainas robežas tiek novērota karaspēka un tehnikas pulcināšana, savesto karavīru skaits tiek lēsts uz 127 tūkstošiem. Savukārt Maskava no ASV un NATO pieprasa īpašas "drošības garantijas", kas ietver NATO nepaplašināšanos uz austrumiem un spēku atvilkšanu no alianses jaunākajām dalībvalstīm, pretējā gadījumā solot īstenot "militāri tehniskus pasākumus".

Krievija jau 2014. gadā okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu un Krievijas atbalstītas bruņotas bandas pārņēmušas atsevišķas teritorijas Ukrainas austrumos, tāpēc faktiski karš Ukrainā notiek jau septiņus gadus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!