Islama konferences organizācijas (IKO) valstu ārlietu ministri trešdien Malaizijas galvaspilsētā Kualalumpurā pieņēma paziņojumu, kurā nosodīts terorisms, bet nav skaidri pateikts, kas uzskatāms par terora aktu.
Ministri trīs dienu ilgā apspriedē apsūdzēja Izraēlu valsts terorismā, bet noraidīja jebkādu mēģinājumu pielīdzināt terorismam palestīniešu cīņu par savu valsti.

Paužot solidaritāti ar Irāku un Irānu, noslēguma paziņojumā tika iebilsts pret vienpusēju rīcību, kas būtu vērsta pret kādu Islama valsti ASV vadītā pretterorisma kara vārdā.

"Mēs noraidām jebkādu mēģinājumu saistīt terorismu ar palestīniešu tautas cīņu par savām neatņemamajām tiesībām nodibināt neatkarīgu valsti ar galvaspilsētu Al Kudsu al Šarifu (Austrumjeruzālemi)," teikts paziņojumā.

Apspriede tika organizēta, lai paustu viedokli par 11.septembra terora aktiem, kurus ASV sarīkoja musulmaņu teroristi, bet to aizēnoja vardarbības eskalācija Tuvajos Austrumos.

Malaizijas ārlietu ministrs Sajeds Hamids Akbars, kurš vadīja apspriedi, noslēguma runā paziņoja delegātiem, ka pieņemtajā paziņojumā ir izskaidrota Islama valstu nostāja terorisma jautājumā.

"Mūsu nupat pieņemtais Kualalumpuras paziņojums demonstrē mūsu kolektīvo apņemšanos atbildēt uz notikumu attīstību, kas skar musulmaņus un Islama.. valstis pēc 11.septembra terora aktiem," sacīja Akbars. "Mēs esam skaidri demonstrējuši, ka visi terora akti ir pret Islama dievišķajām mācībām," viņš piebilda.

Ministri uzsvēra, ka islamu un musulmaņus, kuri ir piektā daļa no cilvēces, pārējai pasaulei nevajadzētu raksturot kā terorisma kurinātājus.

Paziņojumā teikts, ka IKO centīsies panākt starptautiski atzītas terorisma definīcijas pieņemšanu, kas būtu nošķirta no kolonizatoru pakļauto vai ārvalstu okupēto tautu cīņas un pretestības.

IKO arī nosodīja Islama valstu un Libānas pretošanās Izraēlai saistīšanu ar terorismu un brīdināja, ka šāda rīcība kaitētu globālajai cīņai pret terorismu.

"Mēs nosodām jebkādu vienpusēju rīcību pret kādu Islama valsti, kā ieganstu izmantojot starptautiskā terorisma apkarošanu," teikts paziņojumā, vēršoties pret ASV draudiem IKO dalībvalstīm Irākai un Irānai.

Sākotnējie mēģinājumi paziņojuma tekstā pieminēt palestīniešu kaujinieku grupējumus tika noraidīti. "Bija mēģinājumi raksturot tādu pretošanās grupējumu kā "Hamas" vai "Islama džihāds" teroristu pašnāvnieku rīkotos sprādzienus pret civiliedzīvotājiem kā terora aktus. Tomēr šie mēģinājumi tika ātri noraidīti," sacīja arābu delegāts, kurš palīdzēja izstrādāt paziņojuma tekstu.

Viņš piebilda, ka paziņojumā ir pausti iebildumi pret Vašingtonas politiku.

Delegāti pirmdien parakstīja paziņojumu, kurā bija atzinīgi novērtēti palestīnieši un viņu "svētīgā intifada" (sacelšanās) pret izraēliešu okupāciju. Viņi nespēja vienoties par terorisma definīciju pēc Malaizijas premjerministra un ilgstoša palestīniešu atbalstītāja Mahathira Mohammada ierosinājuma klasificēt visus tīšos uzbrukumus civiliedzīvotājiem par terora aktiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!