Foto: AP/Scanpix

Džihādistu grupējuma "Islāma valsts" svētdien ar vietējo nemiernieku atbalstu ieņēmis nelielo Mahīnas pilsētiņu Homsas provincē, Sīrijas vidienē, un devies uzbrukumā netālajam Sadadas ciemam, kurā iedzīvotāju vairākums ir kristieši, paziņojusi Londonā bāzētā sīriešu cilvēktiesību aizstāvju organizācija "Syrian Observatory for Human Rights" (SOHR).

Mahīna atroda 70 kilometrus uz dienvidiem no valdības kontrolētā provinces centra Homsas un 35 kilometrus no Libānas robežas. Divus gadus tur noturējies pamiers starp pilsētiņā bāzētajiem nemierniekiem un valdības spēkiem, kas ap to izveidojuši kontrolposteņus, bet svētdien nemiernieki kopā ar džihādistiem pavērsušies pret valdības armiju un viegli pārņēmuši pilsētu savā kontrolē.

Kā pastāstījis SOHR vadītājs Rami Abdelrahmans, "Islāma valsts" sākusi uzbrukumu no cita kriestiešu ciema - Karjateinas, ko grupējums ieņēma augustā, savukārt no Mahīnas devusies tālāk, virzienā uz Sadadu un tuvējo autoceļu, kas Homsu savieno ar galvaspilsētu Damasku.

Sadadas apkaimē izcēlušās sadursmes starp "Islāma valsts" un Sīrijas režīma spēkiem, kas sākuši pamest ciemu.

Sīrijas armija ar Krievijas aviācijas atbalstu gatavojās uzbrukt džihādistu kontrolētajai Palmīrai, kas atrodas tālāk uz austrumiem, bet līdz ar Mahīnas nonākšanu "Islāma valsts" rokās tā atspiesta atpakaļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!