Foto: Reuters/Scanpix

Teroristiskais grupējums “Islāma valsts” no gūsta atbrīvojis aptuveni 350 jezīdu reliģiskās minoritātes pārstāvjus Irākas rietumu daļā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Jezīdi izvesti no islamistu kontrolētās teritorijas uz Kirkūkas pilsētu, kur viņus uzņēmušas kurdu amatpersonas.

Zināms, ka lielākā daļa no 350 teroristu gūstekņiem bijuši gados veci un neveseli cilvēki. Gūstekņu vidū bijuši arī vairāki slimi mazuļi. Iemesli, kādēļ teroristi viņus atbrīvojuši, vēl nav noskaidroti.

"Daži ir ievainoti, daži ir invalīdi un daudziem konstatētas garīga un psiholoģiska rakstura problēmas," paziņojis jezīdu tiesību aktīvists Kodrs Domali.

Kad islāmisti pavēlējuši ķīlniekiem iekāpt autobusos, liela daļa esot baidījušies, ka viņi tiks vesti uz nāvessoda izpildes vietu, atklāja kāds no atbrīvotajiem gūstekņiem.

Apstākļus, kuros nācās dzīvot jezīdiem, raksturo kāds atbrīvotais: "Tas bija ļoti grūti ne tikai tādēļ, ka trūka ēdiens, bet arī tādēļ, ka tik daudz laika pavadīju satraukumā."

"Islāma valsts" kaujinieki jezīdiem uzbruka pagājušajā gadā, nogalinot un nolaupot tūkstošiem cilvēku. Jezīdu tiesību aizsardzības organizācija lēš, ka "Islāma valsts" gūstā joprojām varētu būt aptuveni 3000 sievietes un bērni.

Jau ziņots, ka starptautiskā koalīcija regulāri veic uzlidojumus "Islāma valsts" pozīcijām Sīrijā un Irākā. Jezīdu apdzīvotie ciemati lielākoties atrodas tieši teroristiskā grupējuma kontrolētajās teritorijās, tādēļ jezīdudu sievietes nereti tiek piespiestas precēt "Islāma valsts" karotājus, vai arī tiek pārdotas verdzība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!