Teroristu organizācijas "Islāma valsts" (IS) kaujinieki izplatījuši video, kurā draud nogalināt divus japāņu ķīlniekus, ja Japāna nesamaksās izpirkuma maksu.

Video redzams, kā džihādistu kaujinieks kritizē Japānu par palīdzību citām valstīm cīņā pret IS. Viņš sola nogalināt divus islāmistu gūstā saņemtos japāņus, ja 72 stundu laikā netiks samaksāta izpirkuma nauda 200 miljonu ASV dolāru jeb aptuveni 173 miljonu eiro apmērā.

Japānas ārlietu ministrija atklāj, ka patlaban pārbauda video uzticamību, un ja tas būs patiess, šāds drauds ir "nepiedodams".

Japānas premjers Šinzo Abe patlaban atrodas Jeruzalemē, kas ir daļa no viņa sešu dienu vizītes Tuvajos Austrumos. Atsaucoties uz premjera preses pārstāvju teikto, tiek ziņots, ka premjers vizīti pārtrauks, lai palīdzētu atrisināt ķīlnieku krīzi.

Vēl sestdien savas runas laikā Kairā viņš norādīja, ka nemilitārā palīdzībā reģionam ir nepieciešami aptuveni 2,5 miljardi ASV dolāru, no kuriem 200 miljoniem nepieciešami nemilitārais palīdzībai valstīm, kuras cīnās ar IS.

Abe skaidroja, ka pasaule cietīs neizmērojamus zaudējumus, ja terorisms reģionā izplatīsies.

Jau līdz šim "Islāma valsts" ķīlniekus izmantojusi kā propagandas instrumentus. Organizācijas kaujinieku taktika īstenot masu nogalināšanas un publiskas galvu nociršanas žurnālistiem, pretinieku karavīriem un citiem pasaulē izraisījušas sašutumu un veicinājušas ASV vadītas koalīcijas militārās misijas izveidošanu.

Šobrīd IS pārvalda milzīgas teritorijas Irākas un Sīrijas valstu robežās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!