Foto: stock.xchng
Džihādistu grupējums "Islāma valsts" Sīrijā ar naftas resursiem bagātajā Deir ez Zoras provincē ieņēmis vairākas pilsētas un tagad kontrolē arī lielāko daļu tās lauku teritoriju, ceturtdien pavēstīja Londonā bāzētā sīriešu aktīvistu organizācija "Syrian Observatory for Human Rights" (SOHR).

Grupējums, kas vēl nesen bija pazīstams kā "Islāma valsts Irākā un Levantē" (ISIL), tagad sevi dēvē par "Islāma valsti". Svētdien grupējums tā kontrolē esošās teritorijās no Alepo Sīrijas ziemeļos līdz Dijālas provincei Irākas austrumos pasludināja par "kalifātu".

Deir ez Zoras provinces pilsētas ieņemtas pēc tam, kad daudzi "Islāma valstij" naidīgo nemiernieku grupējumu karotāji, arī ar "Al Qaeda" saistītā grupējuma "Al Nusra" kaujinieki, provinci pameta, bet citi pārgāja "Islāma valsts" pusē.

"Visas pilsētas un ciemati ceļā no Abu Kamālas (pie Irākas robežas) līdz Bābai (Alepo provincē), šķērsojot Rakas provinci (Turcijas pierobežā), tagad atrodas "Islāma valsts" kontrolē," sacīja SOHR direktors Rami Abdelrahmans.

Arī lielākā Deir ez Zoras provinces pilsēta Mejādīna "atrodas "Islāma valsts" kontrolē, kopš "Al Nusra" no turienes evakuējusi savu štābu un "Islāma valsts" pilsētā pacēlusi savu karogu", sacīja SOHR direktors.

Vienīgi provinces galvaspilsēta Deir ez Zora un armijas lidlauks nav "Islāma valsts kontrolē". Daļu Deir ez Zoras pilsētas kontrolē Sīrijas prezidenta Bašara al Asada bruņotie spēki, daļu - vairāki nemiernieku grupējumi.

"Al Nusra" karotāju aiziešana no provinces notikusi pēc sarunām "Al Nusra" un "Islāma valsts" starpā, kas centienos izvairīties no asinsizliešanas notika ar vietējo cilšu līderu starpniecību.

Ceturtdien vairāki Sīrijas nemiernieku karotāji, arī "Al Nusra" biedri, džihādistu forumos ievietojuši video, kurā pauž nožēlu par to, ka viņi karojuši pret "Islāma valsti", atsakās no lojalitātes nemiernieku Brīvās Sīrijas armijai un opozīcijas Nacionālajai koalīcijai.

"Islāma valsts" kontrolē plašus apvidus Sīrijā un Irākā. Tās arsenālā nonācis bēgošo Irākas karavīru smagais bruņojums, kuru grupējums tagad izmanto kaujās Sīrijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!