Foto: AP/Scanpix

Džihādistu grupējums "Islāma valsts" iecēlis bijušo talibu līderi par savu spēku komandieri Pakistānā un Afganistānā, šādi piesakot konkurenci "Al Qaeda", kas desmit gadus šajā reģionā bijis dominējošais stingrā kursa islāmistu grupējums.

Bijušais Pakistānas talibu komandieris Hafizs Saīds Hans turpmāk vadīs "Islāma valsts" kaujiniekus reģionā, kas džihādistu vidū tiek dēvēts par Horasānu, pavēstīja grupējuma pārstāvis sakariem ar presi.

"Hafizs Saīds Hans iecelts par [Islāma valsts] Horasānas provinces gubernatoru," tviterī šonedēļ ievietotā audiovēstījumā apliecināja grupējuma preses pārstāvis Abu Muhameds al Adnani.

Par Horasānu islāmisti dēvē plašu reģionu, kas aptver Afganistānu un Pakistānu, kā arī Irānas un Ķīnas Siņdzjanas provinces daļas.

Šī ir pirmā reize, kad "Islāma valsts", kas kontrolē plašus apvidus Sīrijā un Irākā, izteikusies par vēlmi iegūt ietekmi arī šajā reģionā.

Hans bija talibu komandieris Orakzai cilšu apgabalā Pakistānā, tomēr pagājušā gada sākumā viņa ceļi ar grupējumu šķīrušies, apliecināja amatpersonas.

Hans, kura gadu skaits nedaudz pārsniedzis 40, savulaik bija vairāku kaujinieku jumtorganizācijas "Tehreek-e-Taliban Pakistan" pārstāvis sakariem ar presi.

Pirms dažām nedēļām vairāki Pakistānas talibu līderi solīja uzticību "Islāma valsts" līderim Abu Bakram al Bagdadi, pašpasludinātajam kalifam.

Vēsts par "Horasānas gubernatora" iecelšanu parādās vienlaikus ar ziņām, ka bijušais Afganistānas talibu līderis mulla Raufs Afganistānas Helmandas provincē vervē karotājus "Islāma valstij".

"Islāma valsts" kaujinieki sagrābuši savā kontrolē plašas teritorijas Irākā un Sīrijā, kur pasludinājuši savu "kalifātu". Grupējums apņēmies panākt, lai "kalifātā" dzīve noritētu atbilstoši sunnītu viduslaiku paražām.

"Islāma valsts" sākotnēji darbojās kā "Al Qaeda" atzars. Tomēr, kad tam Sīrijā izvērsās konflikts ar otru "Al Qaeda" sabiedroto - grupējumu "Al Nusra" -, teroristu tīkla vadība pērn februārī no "Islāma valsts" norobežojās un par savu vienīgo sabiedroto Sīrijā atzina "Al Nusra".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!