Foto: Reuters/Scanpix

Radikālo islāmistu grupējums "Islāma valsts" ir atvēris treniņnometnes Lībijas austrumos, kurās apmācību, iespējams, iziet "pāris simti" kaujinieku, atsaucoties uz ASV ģenerāli Deividu Rodrigesu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Nometnes ir agrīnā izveides stadijā, bet ASV "uzmanīgi seko to attīstībai" Vašingtonā paziņoja Rodrigess, kurš atbild par ASV spēku Āfrikas operācijām. "Pašlaik tās ir mazas un tapšanas stadijā, un mums ir jāseko, kas notiks tālāk," viņš norādīja.

Lībijā kopš ilgus gadus valdījušā Muamara Kadafi gāšanas 2011. gada revolūcijā drošības situācija ir nestabila. Valstī darbojas dažādi cilšu, kaujinieku un politiskie grupējumi, kas cīnās par varu.

Cīņā par ietekmi valsts austrumos ir iesaistījušās arī vairākas islāmistu grupas, no kurām dažas nesen deklarēja uzticību "Islāma valstij".

Lībijas ievēlētā valdība ir zaudējusi kontroli pāri trim galvenajām pilsētām. Bengāzī - valsts otra lielākā pilsēta - ir kritusi islāmistu kaujinieku rokās, un starptautiski atzītais Lībijas parlaments tagad atrodas Tubrukā, norāda BBC.

Vēstīts, ka radikālais grupējums "Islāma valsts" ir nostiprinājies Sīrijas pilsoņu kara laikā. Kaujinieki, kuri publiski izpildījuši nāvessodus ārvalstu žurnālistiem un tiek apsūdzēti masu slepkavībās, šogad straujā ofensīvā iekaroja plašas teritorijas Irākā, kā arī kontrolē daļu Sīrijas.

ASV un to sabiedroto koalīcija, tai skaitā Lielbritānija, Francija un Austrālija, veic uzlidojumus islāmistu pozīcijām, lai palīdzētu apturēt "Islāma valsts" uzbrukumu

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!