Foto: AFP/Scanpix

Radikālā grupējuma "Islāma valsts" (IV) kaujinieki ir ielauzušies stratēģiski nozīmīgajā SīrijasTurcijas pierobežas pilsētā Kobanē, kuru pret islāmistu uzbrukumiem jau trīs nedēļas ielenkumā aizsargā kurdu spēki, vēsta raidsabiedrība BBC.

IV kaujinieki pirmdien ar cīņām ienākuši trīs pilsētas austrumu rajonos, paceļot virs ēkām un kalniem savu melno karogu. Aptuveni 2000 civiliedzīvotāju, glābdamies no uzbrukuma, devušies uz Turcijas robežu.

Sagrābjot savā kontrolē Kobani, IV iegūtu kontroli pār garu Sīrijas - Turcijas robežas posmu, norāda BBC. IV tagad kontrolē stratēģiski nozīmīgu kalnu pie pilsētas, pati pilsētiņa ir ielenkta no trim pusēm.

"Tagad Kobanes ielās notiek kaujas. Pilsētā joprojām ir tūkstošiem civiliedzīvotāju un IV izmanto smagos ieročus. Ja viņus tagad neapturēs, te būs liels slaktiņš," BBC pastāstīja kurdu politiķe Asja Abdulla.

Tikmēr kurdu karotāji dara, ko var, un pretojas ar tankiem un citiem smagajiem ieročiem bruņotajiem islāmistiem ar to ierobežoto ieroču daudzumu, kas ir viņu rīcībā, uzsver politiķe. Kurdu reģionālās valdības pārstāvis Karvans Zebari aicina Turciju, pret kuras robežu vērsta vienīgā pilsētas neielenktā puse, iesaistīties un atbalstīt Kobanes iedzīvotājus.

ASV armijas pārstāvji iepriekš apstiprināja, ka ASV vadītās koalīcijas gaisa triecienā ir iznīcinātas IV pozīcijas uz dienvidiem no Kobanes, bet Abdulla norāda, ka triecieni bijuši "neefektīvi".

"Pārējā pasaule klusē par nenovēršamo slaktiņu," trauksmi ceļ Abdulla.

Pilsētas aizstāvji turpina pretoties, bet atzīst, ka ir tāda sajūta, it kā tas būtu "beigu sākums" un pilsēta pavisam drīz kritīs, ziņo BBC korespondents no Turcijas pierobežas. Tikmēr Turcijas pusē uz un no robežas vērojama ātro palīdzību plūsma.

Iepriekšējās divas dienas uz robežas notikušas Kurdu bēgļu un Turcijas policijas sadursmes. Kurdi ir saniknoti, ka Turcija, kas gar robežu iepretim Kobanei izvietojusi tankus, līdz šim nav neko darījusi, lai palīdzētu cīņā pret IV, kā arī neļauj bēgļiem šķērsot robežu.

Pagājušajā nedēļā Turcija solīja nepieļaut Kobanes krišanu "Islāma valsts" rokās un parlaments atļāva izvērst militārās operācijas pret kaujiniekiem Irākā un Sīrijā, tomēr reālas darbības vēl nav sekojušas.

Korespondenti norāda, ka Turcijas atturēšanās palīdzēt Kobanes kurdiem skaidrojama ar viņu saistību ar Turcijā aizliegto Kurdu strādnieku partiju (PKK).

"Islāma valsts" kaujinieki, kas sagrābuši plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, pamudinot ASV un tās sabiedrotos sākt islāmistu pozīciju bombardēšanu, masīvu uzbrukumu Kobanei sāka 16. septembrī. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!