Foto: AP/Scanpix

Jezīdu aktīvisti Irākā ziņo, ka "Islāma valsts" teroristi no gūstā esošajām jezīdu sievietēm nodalījuši simtiem zēnus un vīriešus. Iespējams, džihādisti gatavojas viņus nogalināt, raksta "Radio Brīvā Eiropa".

"Islāma valsts" teroristi nodalījuši aptuveni 500 jezīdu vīriešus un zēnus, kuri sasnieguši vismaz 14 gadu vecumu, ziņu portālam "Ezidi Press" atklājis jezīdu līderis un bijušais Irākas prezidenta padomnieks minoritāšu jautājumos Mirza Dinaiji. Gūstekņi tiekot turēti Tell Afaras pilsētā Irākas ziemeļrietumu Nīnives provincē.

"Ezidi Press" galvenais redaktors Hairī Demirs norāda, ka viņa žurnālistu komandai izdevies sazināties ar vairākiem jezīdu aktīvistiem, kuri atzinuši, ka Dinaiji teiktais atbilst patiesībai. To apstiprinājuši arī vairāku nolaupīto cilvēku piederīgie.

Teroristu organizācija "Islāma valsts" jezīdu zēnus un vīriešus pārvedusi uz Čino ciemu pie Tell Afaras. Aktīvistiem nav izdevies ar viņiem sazināties jau kopš svētdienas, 26. aprīļa.

Džihādisti saņēmuši gūstā vairākus tūkstošus jezīdu minoritātes pārstāvjus pēc tam, kad pērnā gada augustā pārņēma kontroli pār Irākas ziemeļos esošo Sindžāras reģionu, jau iepriekš ziņoja Irākas autonomā Kurdistānas reģiona amatpersonas.

Līdz šā gada 15. martam no gūsta bija izbēguši jau 974 jezīdi, tostarp 513 sievietes un 304 bērni. Pēdējās nedēļās izbēgušos skaits audzis un vēl svētdien tika ziņots par kādas ģimenes, kurā ir seši bērni, divas sievietes un divi vīrieši, izbēgšanu no kaujiniekiem.

Demirs norāda, ka vīriešu nodalīšana no sievietēm varētu būt veids, kā džihādisti cenšas cīnīties pret lielo izbēgušos skaitu. Viņš arī uzskata, ka islāmisti varētu gatavoties nogalināt zēnus un vīriešus. "Tāpēc, ka vairāki desmiti ir izbēguši pēdējās dienās. Ja viņi nodalīja zēnus un vīrus, ir iespējams, ka viņi tiks nogalināti," viņš atklājis savas bažas.

Izbēgušie līdz šim jau ir apliecinājuši, ka sagūstītāji pielieto šaušalīgus sodus pret tiem, kuri neveiksmīgi centušies bēgt. Kāda jezīdu sieviete vārdā Ahlema iepriekš televīzijas kanālam CNN liecināja, ka viņa un citi bijuši spiesti noskatīties, kā kaujinieki salauž kāda noķertā bēgļa kaulus un pēcāk viņu piesien pie automašīnas un ved pa pilsētas ielām.

"Ezidi Press" pieļauj, ka "Islāma valsts" varētu ieviest arī striktāku kontroli pret jezīdu sievietēm un meitenēm, tostarp nogādāt viņas Sīrijā.

Aculiecinieki, tostarp izbēgušās sievietes un meitenes, apliecinājuši, ka džihādisti pret sieviešu kārtas gūsteknēm pielieto seksuālu vardarbību. Tāpat "Islāma valsts" līderi sagūstītās meitenes piešķīruši kaujiniekiem kā atalgojumu, kā arī pārdevuši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!