Foto: AFP/Scanpix

Teroristiskais grupējums "Islāma valsts" (IS) pieņēmis Nigērijas kaujinieku "Boko Haram" uzticības solījumu, tādējādi paplašinot savu ietekmi arī Rietumāfrikas reģionā, vēsta aģentūra "Reuters".

Tāpat IS pārstāvji aicinājuši arī citus musulmaņus Āfrikā pievienoties islāmistu kaujiniekiem džihādam un Alaha lūgšanām.

Jau vēstīts, ka kurdu pešmergas kaujiniekiem sadarbībā ar ASV vadītajiem koalīcijas spēkiem izdevies pārraut saikni starp Irākā un Sīrijā karojušajām IS teroristu militārajām vienībām.

Ziņots, ka pēdējās nedēļās IS teroristi cietuši zaudējumus vairākās kaujās gan Irākā, gan Sīrijā, taču vienlaikus veikuši arī veiksmīgus uzbrukumus atsevišķām pilsētām abu valstu teritorijās.

Vēl šonedēļ aģentūra AFP ziņoja, ka IS kaujinieki ar spridzekļiem pildītās automašīnās uzbruka Irākas karavīru kolonnai un kontrolpunktiem uz rietumiem no galvaspilsētas Bagdādes esošajā Ramādī pilsētā, nogalinot vismaz desmit cilvēku.

Teroristiskais grupējums "Islāma valsts" strauji izaudzis 2014.gadā. Sākotnēji tas darbojās kā "Al Qaeda" atzars. Tomēr, kad tam Sīrijā izvērsās konflikts ar otru "Al Qaeda" sabiedroto - grupējumu "Al Nusra" -, teroristu tīkla vadība no "Islāma valsts" norobežojās un par savu vienīgo sabiedroto atzina "Al Nusra".

Sīrijas valdība jau no nemieru sākuma uzstāj, ka tai nākas cīnīties nevis ar demokrātijas un brīvības tīkotājiem, bet ar bruņotiem islāma radikāļiem, kas atbalstu saņem no ārvalstu patroniem. "Islāma valsts" kaujās izmanto ASV armijas ieročus un bruņojumu, ko dumpiniekiem Sīrijā piegādājusi Saūda Arābija.

Īsumā par "Boko Haram":

• Dibināts 2002. gadā.

• Sākotnēji vēršas pret Rietumu stila izglītību. "Boko Haram" tulkojumā no vietējās valodas nozīmē "Rietumu izglītība ir aizliegta".

• 2009. gadā sāka militāras operācijas, lai nodibinātu islāma valsti.

• Nogalinājis tūkstošiem cilvēku, pārsvarā Nigērijas ziemeļaustrumos.

• Ir notikuši uzbrukumi policijai un ANO mītnei arī galvaspilsētā Abudžā.

• Nolaupīti simtiem cilvēku, to skaitā vismaz 200 skolnieces.

• Kontrolē vairākas Nigērijas ziemeļaustrumu pilsētas.

• Rīko uzbrukumus kaimiņvalstīs

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!