Grupējuma "Islāma valsts" (IS) kaujinieki pilnībā pārņēmuši savā kontrolē UNESCO pasaules kultūras mantojuma sarakstā iekļauto seno Sīrijas pilsētu Palmīru, ceturtdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Tāpat IS kaujinieki kontrolē blakus esošo armijas aviobāzi, cietumu un izlūkdienesta mītni. Sīrijas valsts mediji atzīst pilsētas zaudēšanu - tiek ziņots, ka karavīri pametuši Palmīras mūsdienu apdzīvoto daļu Tedmuru.

Kaujās aizvadītajā naktī pilsētas apkārtnē krituši vairāk nekā 100 valdības spēku karavīru, informē aktīvistu organizācija "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija".

Vēl trešdien tika ziņots, ka islāmisti sagrābuši aptuveni trešo daļu Palmīras. Pirms tam nedēļas nogalē Sīrijas armijas spēkiem pilsētas nonākšanu džihādistu rokās izdevās novērst.

Pastāv bažas, ka IS kaujinieki, kuri ir slaveni ar savu neiecietību pret seno kultūru mantojumu, pilsētu varētu izpostīt. Aprīlī IS publicēja iespaidīgu video, kurā redzams, kā Irākā tiek uzspridzināta senā Nimrūdas pilsēta.

Simtiem seno statuju no Palmīras ir pārvietotas uz drošākām vietām, taču lielus pieminekļus un būves pārvest nav iespējams. Pagaidām nekādas ziņas par senlietu un vēstures pieminekļu postīšanu no pilsētas nav saņemtas, norāda "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija".

"Šī ir visas pasaules cīņa," paziņoja Sīrijas senlietu ministrs Māmuns Abduls Karims, aicinot ASV vadīto koalīciju, kas karo pret IS, novērst seno objektu iznīcināšanu.

Palmīra, saskaņā ar UNESCO datiem, ir viena no ievērojamākajām senās pasaules pilsētām. Tajā saglabājušies nozīmīgi arhitektūras pieminekļi, piemēram, kolonnu ieskauta iela, lielas sabiedriskās ēkas un kapenes.

Palmīras vēsture sākas pirmajā un otrajā mūsu ēras gadsimtā. Grieķu-romiešu arhitektūra te sajaukusies ar vietējām tradīcijām un Persijas ietekmi.

Grupējuma pašpasludinātā kalifāta teritorijā Irākas ziemeļos un Sīrijā jau ilgstoši tiek iznīcinātas kultūrvēsturiskas vietas un pieminekļi, kā arī dažādu konfesiju dievnami, kuri neatbilst viņu sludinātajai ideoloģijai.

Vēstīts, ka radikālais sunnītu grupējums "Islāma valsts" ir nostiprinājies Sīrijas pilsoņu kara laikā.

Kaujinieki, kuri publiski izpildījuši nāvessodus ārvalstu žurnālistiem un tiek apsūdzēti masu slepkavībās, pērn straujā ofensīvā iekaroja plašas teritorijas Irākā, kā arī kontrolē daļu Sīrijas. Radikāļu rindām pievienojas džihādisti no visas pasaules.

Gaisa triecienus pret IS pozīcijām vērš ASV vadīta koalīcija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!