Teroristiskais grupējums "Islāma valsts" publicējis jaunu video ar britu fotožurnālistu Džonu Kentliju, kurš tiek turēts gūstā, vēsta BBC.

"Islāma valsts" pēdējā laikā publicējusi trīs video, kur nogalina ķīlniekus. Pēdējais zināmais nogalinātais ir Lielbritānijas pilsonis Deivids Heins, tajā pašā video draud nogalināt Lielbritānijas pilsoni Alanu Heiningu.

Jaunākais video materiāls publicēts video platformā "YouTube", un tajā parādīts Lielbritānijas pilsonis Džons Kentlijs oranžā tērpā, sakot, ka viņš ir cietumnieks.

Video nav redzami "Islāma valsts" kaujinieki.

BBC korespondents norāda, ka tas ir propagandas video. Atšķirībā no citiem video šis video nebeidzas ar draudiem, kā arī pie ķīlnieka galvas netiek turēts ne nazis, ne ierocis, taču ķīlnieks runājis piespieda kārtā.

"Es zinu, ko jūs domājat. Jūs domājat: viņš tikai dara to kā ieslodzītais. Viņš dabūjis ieroci pie savas galvas, un viņš ir spiests to darīt, ja? Nu, tā ir taisnība. Esmu ieslodzītais, to es nevaru noliegt, bet redzot, ka mana valdība mani ir pametusi un mans liktenis tagad ir "Islāma valsts" rokās, man nav ko zaudēt. Varbūt es dzīvošu, un varbūt es miršu," saka Kentlijs video.

BBC norāda, ka iepriekšējie "Islāma valsts" video bija adresēti ASV un Lielbritānijas valdībām, taču šis publicēts Lielbritānijas sabiedrībai, īpaši Lielbritānijas musulmaņiem.

Šajā video ķīlnieks saka, ka Eiropas valdības ir apspriedušas atbrīvot savus ķīlniekus, bet ASV un Lielbritānija "darījušas lietas savādāk".

Visticamāk, ka video ir uzņemts šogad, bet nav precīzi zināms kad.
Galvenais video ziņojums ir, ka Rietumu mediji maldinoši atspoguļo "Islāma valsti", ķīlnieks norāda, ka viņš turpmākajos video atklās patiesību par "Islāma valsti".

Kentlijs strādājis "Sunday Times", "The Sun" un citos medijos. Viņu nolaupīja Sīrijā 2012. gadā, vēsta portāls "Huffington Post".

Jāatgādina, ka nedaudz vairāk nekā pirms nedēļas radikālo islāmistu grupējums publicēja video, kur nogalina Lielbritānijas pilsoni Deividu Heinsu.

Savukārt šā gada 2. septembrī tika publicēts videoieraksts ar ASV žurnālista Stīvena Sotlofa nogalināšanu, kas ticis sagūstīts pēc Turcijas robežas šķērsošanas un nokļūšanas Sīrijā 2013. gada augustā.

Un šā gada augustā "Islāma valsts" kaujinieki publicēja videoierakstu ar cita ASV žurnālista Džeimsa Foulija nogalināšanu, kuru sagūstīja 2012. gadā. Toreiz kaujinieki paziņojuši, ka Foulijam nāvessods izpildīts, atbildot uz ASV sākto organizācijas pozīciju bombardēšanu Irākā. Turpmākās organizācijas darbības esot atkarīgas no ASV prezidenta Baraka Obamas rīcības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!