Foto: AFP/Scanpix
Sīrijā atrodas ap 7000 ārvalstu teroristu, kuri tur ieradušies no Krievijas un citām bijušās Padomju Savienības republikām, lai pievienotos "Islāma valstij", sarunu laikā Kazahstānā Krievijas prezidenta Vladimira Putina teikto atstāsta Kremļa finansētais portāls "RT".

"Šobrīd tur "Islāma valsts" rindās karo apmēram 5000 līdz 7000 karotāju no Krievijas un citām NVS dalībvalstīm. Mēs nevaram pieļaut viņiem tur iegūto pieredzi izmantot mājās," paziņojis Putins.

Krievijas prezidents piektdien NVS valstu vadītājus iepazīstinājis ar Krievijas darbībām Sīrijā un apliecināja, ka "Islāma valsts" sakaušanā ir jūtams progress.

"Īstenojot gaisa uzlidojumus mērķiem, kuri izraudzīti sadarbojoties ar sīriešiem, mūsu spēki ir guvuši ievērojamus rezultātus. Iznīcināti desmitiem komandpunktu un ieroču glabātuvju, simtiem teroristu un liels daudzums militārās tehnikas," viņš klāstījis.

Putins arī stāstījis, ka Krievija uzstāj uz "tik lielas koalīcijas veidošanu ekstrēmistu un teroristu apkarošanai, cik tas ir iespējams un strādā kopā ar reģionālajiem un starptautiskajiem partneriem" kā Saūda Arābiju, Apvienotajiem Arābu Emirātiem, Ēģipti, Jordāniju un Izraēlu. Viņš arī uzsvēra, ka Krievija darbojas starptautisko likumu ietvaros.

Tikmēr Rietumvalstis un dažādas starptautiskās organizācijas norāda, ka lielākā daļa Krievijas Gaisa spēku mērķu atrodas Idlibas, Alepo un Homsas apgabalos, kur galvenokārt bāzējas Sīrijas diktatora Bašāra al Asada opozicionāri, tostarp "Brīvā Sīrijas armija", kuru atbalsta Rietumvalstis un Turcija.

Savukārt "Islāma valsts" pašpasludināto galvaspilsētu Raku un citus "Islāma valsts" ieņemtos apgabalus, kuros pēc Putina teiktā saimnieko arī līdz 7000 karavīru no bijušajām PSRS republikām, Krievijas lidmašīnas bombardē daudz retāk un, kā redzams kartēs, džihādistu pozīcijas kopš Krievijas ofensīvas sākuma nav pasliktinājušās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!