Foto: AFP/Scanpix
Radikālo islāmistu grupējumu rindās Irākā un Sīrijā karo cilvēki no 70 līdz 80 valstīm, tai skaitā Krievijas, atsaucoties uz Krievijas Ārlietu ministriju, vēsta laikraksts "Kommersant".

"Islāmistu organizācijā, tai skaitā "Islāma valstī" (IV), ir arī Krievijas pilsoņi. Būtībā mums ir darīšana ar teroristisko internacionāli. Tur (Irākā un Sīrijā) karo iebraucēji no daudzām valstīm - 70 vai 80," intervijā laikrakstam pastāstīja ārlietu mistra vietnieks Mihails Bogdanovs.

Satraukumu rada fakts, ka šie cilvēki tur iziet apmācību un iegūst pieredzi, pēc tam radot draudus savās valstīs, norāda diplomāts.

"Domāju, ka runa ir par desmitiem," Bogdanovs atbildēja uz žurnālista jautājumu, cik Krievijas pilsoņu karo islāmistu rindās Sīrijā un Irākā.

Vēstīts, ka savu pilsoņu pievienošanās radikālajiem grupējumiem Irākā un Sīrijā satrauc virkni Eiropas valstu. Eiropas Savienības (ES) pretterorisma koordinators Žils de Keršovs pagājušajā nedēļā paziņoja, ka Sīrija un Irākas džihādistiem pievienojušies jau ap 3000 eiropiešu.

To, ka arī kāds Latvijas iedzīvotājs varētu izrādīt interesi pievienoties teroristiskajiem grupējumiem Tuvajos Austrumos, pieļauj Drošības policija.

ASV kopš augusta beigām veic uzlidojumus IV pozīcijām Irākā, sniedzot atbalstu Irākas valdības un kurdu spēkiem, bet 22. septembrī uzlidojumi, kuros piedalās arī citas valstis, sākušies arī Sīrijā.

ASV prezidents Baraks Obama ir atzinis, ka izlūkdienesti nav adekvāti novērtējuši IV spēku.

Video: Kurdu spēki cīņā ar "Islāma valsti"


"Delfi", atsaucoties uz aģentūru LETA, jau vēstīja, ka "Islāma valsts" ir viens no spēcīgākajiem nemiernieku bruņotajiem formējumiem Sīrijā, kur tas ilgstoši cīnās pret prezidentu Bašaru al Asadu, bet pēdējā laikā - arī pret citiem Sīrijas nemiernieku formējumiem, arī pret "Al Nusra".

Satraukumu Rietumu pasaulē izraisījuši "Islāma valsts" panākumi Irākā, kur grupējums pakļāvis ievērojamas teritorijas un iespiedies arī kurdu apvidos.

Starptautiskās sabiedrības sašutums par islāmistu brutālajām metodēm vairojies pēc tam, kad augustā un septembrī tīmeklī parādījās video ar galvas nociršanu diviem ASV žurnālistiem, kā arī britu palīdzības misijas līdzstrādniekam.

"Islāma valsts" vēl nesen darbojās kā starptautiskās teroristiskās organizācijas "Al Qaeda" atzars. Tomēr, kad tam Sīrijā izvērsās konflikts ar otru "Al Qaeda" sabiedroto - grupējumu "Al Nusra" -, teroristu tīkla vadība no "Islāma valsts" norobežojās un par savu vienīgo sabiedroto atzina "Al Nusra".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!