Eiropas Parlaments (EP) nolēmis neatļaut tā ēkā izrādīt Nīderlandes parlamenta deputāta Gīrta Vildersa veidoto filmu "Fitna", kurā kritizēts islāms, pavēstīja Lielbritānijas EP deputāts Džerards Batens.

"Šīs filmas aizliegšana ir tiešs uzbrukums vārda brīvībai," sacīja seansa organizētājs - eiroskeptiķu Apvienotās Karalistes Neatkarības partijas (UKIP) pārstāvis EP Batens. "Parlaments, kas pastāvīgi runā par vārda brīvību, demokrātiju un toleranci, atkal apliecinājis, ka tie ir tukši vārdi, kad nepiekrīt tam, ko saka citi."

Laikā, kad EP piešķir Saharova balvu apcietinātajam ķīniešu disidentam Hu Dzja, tas "vienam no pašu deputātiem liedz īstenot vārda brīvību", norādīja Batens.

17 minūšu garās filmas pirmajās minūtēs redzama Korāna atvēršana un sūras teksts, kurā ticīgie lūgti "terorizēt Allāha ienaidniekus". Tam seko attēli, kā 2001.gada 11.septembrī Pasaules tirdzniecības centrā Ņujorkā ietriecas teroristu nolaupītās lidmašīnas.

Vēl pirms pirms filmas "Fitna" pirmizrādes pavasarī izskanēja bažas, ka tā izraisīs musulmaņu sašutumu gan pašā Nīderlandē, gan visā pasaulē, un Nīderlandes valdība pat pauda satraukumu par savu pilsoņu drošību arābu un musulmaņu valstīs. Lai gan filma tiešām izsauca asu kritiku, galvenokārt no Irānas, Jordānijas un Pakistānas puses, plašāka pret nīderlandiešiem vērsta vardarbība musulmaņu pasaulē tomēr nesekoja.

Arī sākotnējie filmas kritiķi Rietumos atzina, ka tā nav tik ekstrēmistiska pret musulmaņiem vērsta propaganda, kā tika iepriekš gaidīts.

Mēģinājumi pret Vildersu vērsties tiesā, apsūdzot viņu rasismā un diskriminācijā, arī izrādījās neveiksmīgi, jo Nīderlandes prokuratūra atzina, ka "Fitna" nepārkāpj valsts likumus šajā jomā.

Vildersa vadītajai Brīvības partijai ir deviņas no 150 deputātu vietām Nīderlandes parlamentā, un jaunākās sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka atbalsts tai palielinās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!