Foto: AFP/Scanpix
Islāmistu uzbrukumā Mozambikas ziemeļu pilsētā Palmā nogalināti vairāki desmiti cilvēku, svētdien paziņojusi valdība.

Islāmistu kaujinieki uzbrukumu Palmas pilsētai sāka trešdienas pēcpusdienā, liekot izbiedētajiem iedzīvotājiem bēgt uz apkaimes mežu, bet tuvējās sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) rūpniecības un valdības darbinieki patvērās viesnīcā "Amarula Palma".

16,9 miljardus eiro vērtajā LNG rūpniecības projektā, kas ir lielākais Āfrikā, galvenais investors ir Francijas naftas kompānija "Total". Šajā rajonā darbojas vēl seši starptautiski uzņēmumi, tai skaitā "ExxonMobil".

"Pagājušajā trešdienā grupa teroristu ielavījās (..) Palmā un sāka uzbrukumus, kā rezultātā gļēvi tika nogalināti desmitiem cilvēku," preses konferencē paziņoja Aizsardzības ministrijas preses pārstāvis Omars Saranga.

Septiņi cilvēki tika nogalināti armijas operācijā, lai atbrīvotu viesnīcā iesprostotos cilvēkus.

Saranga sacīja, ka vardarbībā cietuši arī ārvalstu pilsoņi, bet neatklāja cik.

Pagaidām zināms, ka nogalināts viens Dienvidāfrikas pilsonis. To ziņu aģentūrai AFP apstiprināja viņa ģimene.

Dienvidāfrikas domnīcas Drošības studiju institūta pētnieks Mārtins Evi sacīja, ka pēc uzbrukuma nav zināms vēl aptuveni 100 cilvēku liktenis, un norādīja, ka situācija Palmā ir neskaidra.

Cilvēktiesību organizācija "Human Rights Watch" (HRW) ziņoja, ka uzbrucēji ir saistīti ar grupējumu "Al-Shabab", kuram gan nav zināmas tiešas saistības ar līdzīga nosaukuma Somālijas džihādistu organizāciju.

"Vairāki aculiecinieki stāstīja "Human Rights Watch", ka redzējuši līķus ielās un bēgošus iedzīvotājus pēc tam, kad "Al-Shabab" kaujinieki šāva bez izšķirības uz cilvēkiem un ēkām," teikts HRW paziņojumā piektdien.

Saranga svētdien sacīja, ka aizvadītajās trīs dienās valdības drošības spēki koncentrējušies uz simtiem pilsoņu un ārvalstnieku glābšanu, bet konkrētākus skaitļus nenosauca.

Daļa izglābto cilvēku tika transportēti uz Pembu, kas atrodas aptuveni 250 kilometrus uz dienvidiem no Palmas.

Kāds informēts avots AFP atklāja, ka laivā, kas evakuējusi izglābtos cilvēkus, atradušies aptuveni 1400 cilvēku. Ceļā ir vēl citas laivas ar izglābtajiem cilvēkiem.

Evakuēto vidū ir "Total" darbinieki un Palmas iedzīvotāji, kas bija patvērušies LNG rūpnīcā.

Pembas lidostas amatpersonas sacīja, ka humānās palīdzības piegādes apturētas, lai atbrīvotu telpu militārajām operācijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!