Foto: Reuters/Scanpix
Islandes parlamentā otrdien prezentēja likumprojektu, kurš paredz likt uzņēmumiem maksāt vienlīdzīgu atalgojumu gan sievietēm, gan vīriešiem, vēsta raidsabiedrība BBC.

Lai gan Pasaules Ekonomikas foruma 2015. gada līdztiesības indeksā Islande ieņem pirmo vietu, statistika par to pašu gadu liecina, ka starpība starp atalgojumu vīriešiem un sievietēm sasniedz 17%.

Jaunais likumprojekts paredz, ka firmām un institūcijām, kuras algo vairāk nekā 25 darbiniekus, jāsaņem sertifikāts, kas apliecina līdzvērtīga atalgojuma nodrošināšanu ne tikai neatkarīgi no personas dzimuma, bet arī rases, reliģiskās pārliecības, kustību traucējumiem, vecuma un seksuālās orientācijas.

Prasības attieksies gan uz privāto, gan publisko sektoru. Nepakļaušanās gadījumā uzņēmumos varētu veikt auditus un piemērot firmām sodus.

Likumprojektu vairākkārt apspriedīs Islandes parlamentā, kur atbilstoši 2012. gadā pieņemtajām regulām precīzi puse likumdevēju ir sievietes. Ja likumu pieņems, tas spēkā stāsies 2018. gada janvārī.

Vēstīts, ka sievietes Islandē jau iepriekš paudušas neapmierinātību par salīdzinoši zemāku atalgojumu. Pērnā gada oktobrī tūkstošiem Islandes sieviešu izlēma strādāt tikai tik ilgi, "kamēr viņas par to, saņem samaksu". Kad pulkstenis rādīja 14.38, sievietes nekavējoties pameta savas darba vietas, pulcējoties kādā no Reikjavikas parkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!