Īslandes prezidents Olafurs Ragnars Grimsons uzlicis veto likumprojektam par kompensāciju izmaksām ārvalstu noguldītājiem, kuri cietuši no internetbankas "Icesave" bankrota, otrdien vēsta ārvalstu mediji.

Par likumprojekta apturēšanu prezidentu lūguši valsts iedzīvotāji. Gandrīz ceturtdaļa balsstiesīgo īslandiešu parakstījuši prezidentam adresēto lūgumu. Viņi pauda neapmierinātību par to, ka kompensācijām ārvalstniekiem no valsts budžeta būtu jāiztērē 3,8 miljardi eiro (2,11 miljardi latu).

Pārvarēt prezidenta veto var vienīgi tautas nobalsošanā. Tomēr pagaidām netiek ziņots, vai parlaments ierosinās referendumu.

Iepriekš aptauju dati liecināja, ka pret kompensāciju izmaksām ārvalstniekiem iestājas 70% īslandiešu.

Internetbanka "Icesave" ir vienas no lielākajām Īslandes bankām - "Landsbanki" - nodaļa. 2008. gada oktobrī "Icesave" bankrotējusi, bet "Landsbanki" tikusi nacionalizēta. Internetbankas bankrota rezultātā naudu zaudējuši 400 000 Lielbritānijas un Nīderlandes pilsoņu.

Britu un holandiešu varas iestādes kompensējušas noguldītāju zaudējumus, bet vēlāk pieprasījušas, lai Īslande šo naudu atdod.

Decembrī apstiprinātais likumprojekts bija paredzēts abu valstu prasību apmierināšanai. Analītiķi uzskatīja, ka šī dokumenta pieņemšana palīdzēs Īslandei iestāties Eiropas Savienībā. Īslandes valdība likumprojektu atbalstīja un piedraudēja demisionēt, ja parlaments to neatbalstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!