Islandes labējā valdība trešdienas vakarā izraudzījās premjerministra amatam zemkopības ministru Sigurduru Ingi Johansonu un paziņoja, ka tā rudenī rīkos parlamenta pirmstermiņa vēlēšanas.

Līdzšinējais Islandes premjerministrs Sigmundurs Davids Gunnlaugsons otrdien atkāpās no amata "Panamas dokumentu" skandāla dēļ.

Abas koalīcijas partneres Progresīvā partija un Neatkarības partija pēc sarunām trešdienas vakarā vienojās nodot premjerministra amatu 53 gadus vecajam zemkopības ministram Johansonam, kurš ir Progresīvās partijas līdera vietnieks.

"Mēs sagaidām, ka vēlēšanas notiks šoruden," Johansons paziņoja reportieriem. Viņš uzstāja, ka valdošā koalīcija, kas ir pie varas kopš 2013.gada, turpinās darboties par spīti tūkstošiem protestētāju aicinājumiem atkāpties visai valdībai.

"Mēs turpināsim mūsu darbu kopā. Mēs, protams, ceram, ka tas palīdzēs radīt stabilitāti politiskajā sistēmā," sacīja Johansons.

Gaidāms, ka Johansona iecelšanu par premjeru apstiprinās 72 gadus vecais prezidents Olafurs Ragnars Grimsons, kuram jūnijā paredzēts atstāt prezidenta amatu, kurā viņš pavadījis 20 gadus un piecus termiņus.

Islandes nākamās parlamenta vēlēšanas sākotnēji bija paredzēts rīkot 2017.gada aprīlī.

Premjera amatu atstājušais Gunnlaugsons, kurš vēl turpina vadīt Progresīvo partiju, ir "Panamas dokumentu" skandāla pirmais politiskais upuris.

Noplūdinātajos dokumentos figurē arī divi citi Islandes valdības ministri - finanšu ministrs Bjarni Benediktsons un iekšlietu ministrs Olofs Nordals. Ja pirmstermiņa vēlēšanas tiktu sarīkotas pārāk ātri, valdošajai koalīcijai draudētu protesta balsojums.

"Panamas dokumenti" liecina, ka Gunnlaugsons ar sievu 2007.gada decembrī iegādājies ofšora uzņēmumu "Wintris Inc." Britu Virdžīnu salās un sadarbojies ar Panamas juridisko firmu "Mossack Fonseca", kas palīdzējusi pasaules politiķiem un slavenībām slēpt savu mantu no nodokļu iestādēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!