Fišers atrodas apcietinājumā Japānā, un viņa izdošanu ir pieprasījusi Amerika, kura apsūdz šahistu par starptautisku sankciju pārkāpšanu pret Dienvidslāviju 1992.gadā.

Islandē notika 1972.gada spēle starp Fišeru un Krievijas pārstāvi Borisu Spaski.

Fišeram pašreiz nav nevienas valsts pases, un viņš gaida Vācijas lēmumu par pases piešķiršanu, pamatojoties uz faktu, ka Fišera tēvs bija vācietis.

13.jūlijā šahists tika aizturēts Tokijas starptautiskajā lidostā un tagad atrodas apcietinājumā.

Fišers protestē pret ASV rīcību, pasludinot viņa pasi par nederīgu bez šādos gadījumos pieņemtā procesa. Līdz šim viņš bija izteicis vēlmi gūt patvērumu Japānā. Septembrī tika izdota pavēle, kas aizliedza deportēt Fišeru līdz laikam, kad tiks pieņemts lēmums viņa lietā.

Ieslodzījuma laikā viņš ir saderinājies ar Japānas Šaha asociācijas vadītāju Mijoko Vatai, un amatpersonas tagad izskata viņa lūgumu ļaut salaulāties.

Fišers šīs nedēļas sākumā sniedza interviju Islandes žurnālistiem, kuras laikā viņš teica: “Es ceru, ka Islande nolems dot man politisko patvērumu.”

Pēc Islandes lēmuma paziņošanas Fišera atbalstītāji izteica neviltotu prieku, raksta BBC. “Mums šodien ir laimīga diena,” teica Džons Bosničs, “Atbrīvojiet Bobiju Fišeru” komitejas vadītājs.

“Ja Fišeram tiks piešķirta pase un valsts ielūgums, tad mēs ceram, ka Japāna viņu atbrīvos, atcels apsūdzības pret viņu un ļaus viņam doties uz Islandi,” viņš saka.

Imigrācijas biroja ierēdnis izteicās, ka iespēja, ka Fišeram tiks dota atļauja doties uz Islandi “nelīdzinās nullei”.

Fišers bēg no ASV tiesībsargājošajām iestādēm jau vairāk nekā desmit gadus, jo viņš ir apsūdzēts par starptautisku sankciju pārkāpšanu, piedaloties šaha spēlē 1992.gadā.

Pirms viņa aresta Fišeram bija izdevies trīs gadus nodzīvot Japānā, laiku pa laikam izceļojot uz ārvalstīm.

Fišers ir izcils, taču mainīga rakstura spēlētājs, kurš 15 gadu vecumā kļuva par šaha spēles lielmeistaru. 1972.gadā viņš sasniedza savas slavas virsotni, jo šaha spēlē pārspēja Padomju Savienības labāko spēlētāju Borisu Spaski.

Līdz 1975.gadam viņam piederēja pasaules čempiona tituls, un 1992. gadā viņš piedalījās šaha čempionātā Dienvidslāvijā, gūstot uzvaru. Fišers pazuda bez vēsts pēc tam, kad ASV amatpersonas vēlējās sodīt viņu par 3 miljoniem, ko viņš bija nopelnījis, tādējādi pārkāpjot ASV un Apvienoto Nāciju organizācijas aizliegumu veikt šajā valstī darījumus un gūt no tā peļņu.

Ja Fišers tiktu izdots ASV un sodīts, viņam varētu piespriest desmit gadus ieslodzījuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!