Foto: AFP/Scanpix
Islande uz laiku atlikusi plānus atsaukt 2010. gadā iesniegto pieteikumu dalībai Eiropas Savienībā (ES), pirmdien paziņojusi valdība.

Islandes eiroskeptiskā valdība 21. februārī nāca klajā ar likumprojektu, kas paredz atsaukt 2010. gadā iesniegto pieteikumu dalībai ES, bet parlaments, kas noskaņots labvēlīgi pret ES, atlicis šī jautājuma izskatīšanu pēc vasaras brīvdienām.

"Es patiesībā gaidīju, ka valdības partijas dabūs šo iniciatīvu cauri. Bet bija lielākas un daudz svarīgākas lietas, kas mums bija jāpabeidz," norādīja Islandes ārlietu ministrs Gunnārs Bragi Sveinsons.

Vienlaikus ministrs teica, ka valdība nav iesaistījusies nekādās sarunās ar ES un negrasās to darīt, tādēļ šī aizkavēšanās ir tikai formalitāte.

Sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka vairums islandiešu vēlas, lai tiek sarīkots referendums par iestāšanās sarunu pārtraukšanu ar ES, kā sākotnēji solīja valdošās partijas.

Islande jau vairākus gadus ir iesaistīta konfliktā ar ES par zvejas kvotām. Konflikts saasinājās pagājušā septembrī, kad ES draudēja Islandei ar sankcijām, ja tā nesamazinās kvotas makreļu nozvejai, savukārt Reikjavīka paziņoja, ka nekavējoties aptur sarunas par iestāšanos ES.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!