Foto: AFP/Scanpix/LETA
Islandes premjerministra Bjarni Benediktsona konservatīvā partija ieguvusi visvairāk balsu sestdien notikušajās parlamenta ārkārtas vēlēšanās, taču jaunievēlētais parlaments būs ļoti sadrumstalots un gaidāms, ka nākamo valdību izveidot būs problemātiski.

Pēc provizoriskajiem rezultātiem, kas iegūti, saskaitot 65% biļetenu, no 63 parlamenta deputātu vietām Benediktsona vadītā Neatkarības partija ieguvusi 16 vietas. Tālāk seko Kreiso zaļo kustība ar 11 vietām un Sociāldemokrātiskā alianse ar astoņām vietām, bet ekspremjera Sigmundura Gunnlaugsona vadītā Centra partija saņēmusi septiņas vietas. Tautas partija ieguvusi četras vietas, kļūstot par pirmo populistisko partiju Islandes vēsturē, kas iekļuvusi parlamentā.

Pirstemiņa vēlēšanas tika sarīkotas pēc iepriekšējās valdības sabrukuma seksuālo noziegumu skandāla dēļ.

Jau vēstīts, ka Islandes centriski labējā valdošā koalīcija, kas tika izveidota janvārī, izjuka oktobra vidū, kad to pameta liberālā partija "Gaišā nākotne", apsūdzot Benediktsona vadīto konservatīvo Neatkarības partiju centienos piesegt seksuālo noziegumu skandālu.

Šādu lēmumu "Gaišā nākotne" pieņēma pēc tam, kad kļuva zināms, ka Benediktsona tēvs Benedikts Sveinsons Tieslietu ministrijai galvojis par vīrieti, kuram 2004.gadā tika piespriesti piecarpus gadi cietumā par regulāru savas nepilngadīgās pameitas seksuālu izmantošanu.

Sveinsons bija rakstījis vēstuli ministrijai, aicinot dzēst šī vīrieša sodāmību.

Kad klajā nāca ziņas par šo vēstuli, Tieslietu ministrija uzreiz neatklāja tās autora vārdu. Tiek uzskatīts, ka Benediktsons kopš jūlija ir zinājis, ka vēstuli rakstījis viņa tēvs.

Neatkarības partija ir vadījusi vai piedalījusies 19 no 27 valdībām, kas pārvaldījušas Islandi kopš neatkarības iegūšanas no Dānijas 1944.gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!