Foto: Reuters/Scanpix

Pēc viņa vārda parādīšanās "Panamas dokumentos" Islandes premjerministrs Sigmundurs Davids Gunnlaugsons pirmdien aicināts atkāpties no amata.

Kā ziņots, no Panamas juridiskās firmas "Mossack Fonseca" datu centra nopludināti 11,5 miljoni nodokļu dokumentu, kuros redzams, ka šī firma palīdzējusi pasaules politiķiem un slavenībām slēpt savu mantu no nodokļu iestādēm.

Mediju ziņās par šiem dokumentiem ir minēti 12 pašreizējie vai bijušie valstu vai valdību vadītāji, tostarp Islandes premjerministrs ar sievu.

"Premjerministram būtu nekavējoties jāatkāpjas," sociālajā tīklā "Facebook" paziņoja bijusī Islandes premjerministre Johanna Sigurdardotira. Tikmēr vairāk nekā 16 000 islandiešu jau parakstījuši petīciju, kurā pieprasīta premjera atkāpšanās, bet opozīcija paziņojusi, ka mēģinās panākt parlamentā balsojumu par neuzticības izteikšanu Gunnlaugsonam. Domājams, ka balsojums varētu notikt jau šajā nedēļā.

"Mossack Fonseca" dokumenti liecina, ka Gunnlaugsons ar sievu 2007. gada decembrī iegādājies ofšora uzņēmumu "Wintris Inc." Britu Virdžīnu salās. 2009. gadā Gunnlaugsons par vienu dolāru pārreģistrēja savas uzņēmuma daļas sievai.

Gunnlaugsons svētdien nosodīja "Mossack Fonseca" dokumentu nopludināšanu, nosaucot to par "raganu medībām" pret viņu un viņa sievu. Premjers uzsvēra, ka viņa sieva maksājusi nodokļus par "Wintris Inc." Islandei un nav izmantojusi ofšoru darījumus, lai izvairītos no nodokļu maksāšanas.

Gunnlaugsons tika ievēlēts premjerministra amatā 2013. gadā, solot pilnīgu atklātību, bet nonāca neērtā situācijā, kad viņa sieva marta vidū atzina ofšora kompānijas pastāvēšanu.

Svētdien intervijā raidorganizācijai SVT Gunnlaugsons sadusmojās un atteicās atklāt sīkāku informāciju par uzņēmuma raksturu, bet uzsvēra, ka viņam nekādi līdzekļi ārzemēs nav noslēpti.

Pirmdienas pēcpusdienā Reikjavīkā plānota demonstrācija, kurā premjers tiks aicināts atkāpties. Sigurdardotira pauda viedokli, ka tauta nav pelnījusi premjerministru, no kura jākaunas, norādot, ka Gunnlaugsons un viņa sieva ar šiem darījumiem izrādījuši neuzticību Islandes ekonomikai un valūtai.

Vācijas laikraksts "Sueddeutsche Zeitung" ieguva "Mossack Fonseca" dokumentus no anonīma avota un dalījās ar citiem pasaules medijiem, izmantojot Izmeklējošo žurnālistu starptautisko konsorciju (ICIJ).

Noplūdinātie dokumenti par apmēram 140 politiķu slēptiem ofšoru darījumiem attiecas uz gandrīz 40 gadus ilgu periodu. Panamā bāzētajai firmai "Mossack Fonseca" ir biroji vairāk nekā 35 valstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!