Īpaši esošo un bijušo Islandes ministru tiesāšanai izveidotā tiesa pirmdien piekrita izskatīt apsūdzības pret bijušo premjerministru Geiru Hordi par viņa lomu banku sektora sabrukumā 2008.gadā.

Tiesa atcēla divus no sešiem apsūdzības punktiem, bet par atlikušajiem četriem apsūdzības punktiem bijušais valdības vadītājs tiks tiesāts.

Atcelta apsūdzība arī par "tīšu nolaidību", bet apsūdzības bankrotējušās tiešsaistes bankas "Icesave" lietā joprojām ir spēkā.

Prokurora palīgs Helgi Magnuss Gunarsons ziņu aģentūrai AFP skaidroja, ka tiesas lēmums nopietnas izmaiņas šajā lietā nav viesis.

"Esmu ļoti gandarīts. Tiesa piekrīt gandrīz visam, ko esam teikuši, un pieņem mūsu argumentus par saviem. Veiktas minimālas izmaiņas," viņš norādīja.

Savukārt pats Horde tiesas lēmumu par apsūdzību atcelšanu divos punktos uzskata par uzvaru.

"Es to uzskatu par uzvaru šajā brīdī, jo atceltas divas nozīmīgākās apsūdzības," uzsver bijušais valdības vadītājs.

Tagad abām pusēm dotas sešas nedēļas, lai sagatavotu savus komentārus iesniegšanai tiesā.

Lietas izskatīšana sāksies šā gada beigās vai nākamā gada sākumā.

Īpašā parlamenta izmeklēšanas komisija savā ziņojumā atzina, ka par nolaidību, kas 2008.gadā valsti noveda pie banku un finanšu krīzes, tiesas priekšā būtu jāstājas valsts bijušajam premjeram un trim viņa vadītās valdības ministriem. Taču parlaments apstiprināja tikai Hordes nodošanu īpaši izveidotajai tiesai, kas vēl līdz šim nevienā gadījumā nav tikusi izmantota.

Trīs banku sabrukumā, kas izraisīja Islandē vēl iepriekš nepieredzētu finanšu krīzi, vainojama bijušās valdības nolaidība, secināja komisija.

Izmeklēšanas komisija tika izveidota 2008.beigās - neilgi pēc tam, kad trīs lielas Islandes bankas piedzīvoja sabrukumu, izraisot lejupslīdi valsts finanšu sektorā un samazinot Islandes kronas vērtību.

Horde no premjerministra amata atkāpās 2009.gada janvārī.

Ja tiesa atzīs Hordes vainu, viņam draud līdz pat divu gadu cietumsods.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!