Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Krievijas karaspēka mēģinājumiem ieņemt Bahmutu turpinoties kopš pagājušā gada maija, Ukrainas Bruņotie spēki varētu atkāpties no daļas šīs Doneckas apgabala pilsētas, jaunākajā apskatā par situāciju Ukrainas frontē pieļāvuši ASV Kara studiju institūta (ISW) analītiķi.

Analītiķi norādīja, ka 3. martā publiskotie ģeolokācijas dati apstiprina, ka Ukrainas karaspēks Bahmutas rajonā ir iznīcinājis divus kritiski svarīgus tiltus, no kuriem viens pār Bahmutas upi pilsētas ziemeļaustrumos un pie autoceļa Hromove - Bahmuta pilsētas rietumos.

"Apstiprinājums par tiltu iznīcināšanu, domājams, liecina, ka ukraiņu karaspēks varētu mēģināt traucēt krievu virzīšanos uz Bahmutas austrumiem un ierobežot iespējamos ceļus okupantu izejai no Bahmutas uz rierumiem," norādīja ISW.

Institūta analītiķi atgādināja, ka 28. februārī Ukrainas prezidenta padomnieks Oleksandrs Rodņanskis paziņoja, ka nepieciešamības gadījumā ukraiņu spēki varētu atkāpties no pozīcijām Bahmutā.

Tolaik viņš arī informēja, ka Ukraina ir nostiprinājusi teritoriju Bahmutas rietumos tā, lai atkāpšanās gadījumā okupantiem nebūtu iespējas ātri ieņemt visu pilsētu.

Abu nozīmīgo tiltu uzspridzināšana izcelta arī Lielbritānijas Aizsardzības ministrijas jaunākajā apskatā par situāciju Ukrainā, kur sestdien pausts, ka krievi Bahmutai uzbrūk no trim pusēm, "intensīvām kaujām notiekot gan pilsētā, gan ap to".

Britu izlūki sestdien vēstīja, ka gan Krievijas armijas, gan privātā algotņu grupējuma "Vagner" karavīri turpina virzīties uz priekšu pilsētas ziemeļu piepilsētās.

"Ukraina apkaimi pastiprina elites vienībām, un pēdējo 36 stundu laikā iznīcināti divi nozīmīgi tilti Bahmutā, arī izšķirīgi nozīmīgs tilts, kas pilsētu savieno ar pēdējo atlikušo galveno piegāžu maršrutu no Bahmutas uz Časivajaru," lasāms Lielbritānijas Aizsardzības ministrijas paziņojumā, secinot, ka "ukraiņu kontrolēti piegāžu atjaunošanas maršruti ārpus pilsētas kļūst arvien ierobežotāki".

Bahmuta ir viena no karstākajiem punktiem frontē, kuru ukraiņi aizstāv jau deviņus mēnešus. Jaunākajā Ukrainas armijas ģenerālštāba ziņojumā apstiprināts, ka ienaidnieks cenšas ielenkt Bahmutu un šim mērķim nosūtītas pieredzējušākās "vagneriešu" un armijas vienības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!