Foto: AP/Scanpix/LETA

Ukraina spēs izvērst plašu pretuzbrukumu dažu nākamo mēnešu laikā, ja Rietumi sniegs tai nepieciešamo militāro palīdzību, uzskata ASV Karas studiju institūta (ISW) analītiķi.

Krievijas pret Ukrainu izvērstās dārgās militārās kampaņas rezultātā Maskavas tehnikas un dzīvā spēka rezerves, kas nepieciešamas sekmīgam plaša mēroga uzbrukumam Ukrainas austrumos, pēc visa spriežot, izsīkst.

Krievijas nespēja salabot no ierindas izsisto mehanizēto tehniku tuvākajā laikā vēl vairāk ierobežos Krievijas iespējas vest manevru karu, un rezultātā Krievijas karaspēks spiests paļauties uz vecu tehniku.

Ukrainai, visticamāk, būs iespēja sākt plaša mēroga pretuzbrukumu tuvāko mēnešu laikā, bet iespējas to paveikt lielā mērā būs atkarīgas no tā, cik ātri un kādā apjomā Rietumi sniegs tai nepieciešamo militāro palīdzību, arī tankus un bruņumašīnas.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins diez vai paziņos ar jauniem kara eskalācijas pasākumiem, jaunām un vērienīgām mobilizācijas iniciatīvām vai kādu citu svarīgu lēmumu 21. februārī plānotajā uzrunā Federālajai sapulcei, norāda ISW analītiķi.

Putins 2022. gadā vairākkārt atlika savu ikgadējo uzrunu Federālajai sapulcei, cerot, kā noprotams, ka galu galā izdosies to izmantot, lai cildinātu nopietnas Krievijas uzvaras Ukrainā, tomēr to nav varējis īstenot, jo šādu panākumu nav bijis.

Krievijas militārās neveiksmes Ukrainā Putinam liedz iespējas ziņot Krievijas sabiedrībai par kara uzvarām, norāda ASV domnīcas analītiķi.

"Ukrainas apņēmīgā Bahmutas aizsardzība, neraugoties uz zaudējumiem, neļauj Putinam paziņot, ka Krievija notur šo pilsētu kara gadadienā, bet šāds paziņojums dotu viņam, Krievijas karavīriem un Krievijas sabiedrībai jaunu cerību uz uzvaru un, iespējams, stiprinātu Kremļa gatavību pieprasīt no saviem ļaudīm lielāku atdevi tālākiem uzbrukumiem," raksta ISW.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!