Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Itālijā svētdien un pirmdien vienlaikus ar vietējā mēroga vēlēšanām cilvēki aicināti referendumā izteikt savu viedokli, vai pienācis laiks samazināt Itālijas parlamentāriešu skaitu. Parlaments ar 951 deputātu un senatoru vietu ir lielākais Eiropas Savienībā.

Itālijā pastāv divkameru parlaments, kura augšpalātā jeb Senātā ir 321 senators, no kuriem 315 ir vēlēti, bet seši ir "senatori uz mūžu" – bijušie valsts prezidenti un prezidenta iecelti cilvēki, kuri izraudzīti par īpašiem nopelniem. Savukārt apakšpalātā jeb Deputātu kamerā ir 630 vēlēti deputāti.

Parlamenta samazināšanas jautājums attiektos tieši uz vēlētājiem pārstāvjiem – 315 senatoriem un 630 deputātiem, kuru skaitu rosināts samazināt uz attiecīgi 200 senatoriem un 400 deputātiem. Tādējādi, ja plebiscītā ierosinājums tiks atbalstīts, turpmāk Itālijas parlamentā būs 606 cilvēki – 600 vēlēti pārstāvji un seši senatori uz mūžu.

Referendums tiek uzskatīts arī par valdības koalīcijas veidojošās "pret establišmentu" vērstās "Piecu zvaigžņu kustības" pārbaudījumu, jo parlamenta locekļu skaita samazināšanas nepieciešamību šis politiskais spēks ilgstoši deklarējis par vienu no svarīgākajiem uzdevumiem Itālijas politikā. Pārmaiņu atbalstītāji uzskata, ka pārmaiņas mazinās tā dēvētās sarkanās līnijas politikā un smazinās parlamenta izmaksas, bet kritiķi norāda, ka tādējādi tikai tiks vājināta demokrātija - parlamenta komisiju darbs kļūs lēnāks un tajās tiks pārstāvēti mazāk viedokļu, bet izmaksu samazinājums valsts mērogā vērtējams kā niecīgs.

Līdzīgas debates labu laiku notiek arī Francijā, kuras 925 pārstāvju lielais divkameru parlaments pēc Itālijas parlamenta samazināšanas kļūtu par lielāko Eiropas Savienībā. Salīdzinājumam, pasaulē ir tikai viens demokrātiski vēlēts parlaments, kas lielumā apsteidz Itāliju un Franciju – tāds ir Lielbritānijā, bet tikmēr Eiropas Parlamentā, kurā tiek pārstāvētas 27 ES dalībvalstis, šobrīd ir 705 eiroparlamentārieši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!