Foto: AFP/Scanpix/LETA
Itāļi sākuši pieprasīt vietējās ieņēmumu dienesta nodaļās populistiskās Pieczvaigžņu kustības (M5S) piesolīto naudu, lai gan partija vēl nemaz nav nonākusi pie varas.

Viens no galvenajiem M5S solījumiem pirms 4. martā notikušajām parlamenta vēlēšanām bija "vispārējā pamatienākuma" ieviešana, kas nodrošinātu ikvienai bez darba esošai personai minimālu ienākumu no 700 līdz 3000 eiro mēnesī.

Vēlēšanās populisti ieguva 33% balsu, izcīnot vislielāko pārstāvniecību atsevišķu partiju vērtējumā, lai gan konservatīvo partiju koalīcija kopā ieguva vairāk balsu.

Tomēr nevienai no nometnēm nav izdevies izcīnīt valdības veidošanai nepieciešamo absolūto vairākumu.

Taču tas izrādās netraucē vēlētājiem Itālijas dienvidos prasīt no M5S savu priekšvēlēšanu solījumu izpildi.

"Pieczvaigžņu kustība ir uzvarējusi. Dodiet mums veidlapas vispārējā ienākuma saņemšanai," ļaudis pieprasa netālu no Bari esošās Džovinaco ieņēmumu dienesta nodaļā.

Kopš pirmdienas Bari ieņēmumu dienesta nodaļā ar lūgumiem pēc informācijas par iespēju saņemt "vispārējo pamatienākumu" vērsušies vismaz 50 cilvēki, stāsta ierēdņi.

"Visiem tiem, kas ierodas, lai pavaicātu, vai veidlapas jau gatavas, mēs esam sagatavojuši atbildi, ka līdz turpmākajam nav lēmumu par šādu dokumentu," kāda anonīma amatpersona pavēstījusi laikrakstam "La Repubblica".

Tikmēr ieņēmumu dienesta nodaļa Palermo pie durvīm pielikusi pat paziņojumu: "Mēs nepiedāvājam vispārējo pamatienākumu."

M5S solījums īpašu atsaucību guvis jauniešu vidū, jo bezdarbs vecuma grupā no 25 līdz 34 gadiem Itālijā sasniedz 17%.

Tajā pašā laikā M5S ideja izpelnījusies asu kritiku no citu partiju puses, tām norādot, ka populisti sola maksāt par slinkošanu.

Saskaņā ar mediju aplēsēm "vispārējā pamatienākuma" ieviešana Itālijai izmaksātu 15 miljardus eiro gadā, kas būtu smags slogs jau tā ar lielu ārējo parādu apkrautajai valstij.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!