Foto: EPA/Scanpix/LETA

Itālijā iedzīvotājiem tiek piedāvāts nofilmēties video kāda Krievijas medija vajadzībām ar pateicībām Krievijai un tās prezidentam Vladimiram Putinam par humāno palīdzību Covid-19 pandēmijas laikā, apgalvo vietējais laikraksts "La Repubblica".

Par sižetu, kurā tiktu izteikti labi vārdi par Krievijas atbalstu Covid-19 smagi skartajā valstī, potenciālajiem sižeta varoņiem sola 200 eiro, skaidro medijs. Tādu piedāvājumu iedzīvotāji saņēmuši saziņas lietotnē "Whatsapp".

"Viņiem vajag 15 itāļus, kuri pateiks kaut ko labu par Krievijas humāno palīdzību. Labāk video vai ieraksts ar fotogrāfijām, bet par video maksā 200 eiro, par ierakstu dod mazāk," laikraksts citē ziņojuma tekstu, ko saņēmis kāds itālis.

Video ar pateicībām Krievijai piedāvā izvietot tviterī, feisbukā vai insatgramā.

"La Stampa" sazinājās arī ar kādu meiteni, kura sociālajā tīklā "TikTok" publicēja īsu video ar pateicībām par Maskavas nosūtīto palīdzību. Viņa atklāja, ka video viņai palūdzis nofilmēt kāds draugs – par to viņa saņēmusi 20 eiro.

Krievijas vēstniecība Romā uz žurnālistu jautājumu atbildēja, ka neko nezina par tādu piedāvājumu filmēt pateicības. Turklāt iestāde, kā apgalvo vēstniecībā, katru dienu saņemot simtiem zvanu un vēstuļu ar pateicībām no vienkāršajiem pilsoņiem un politiķiem.

Jau ziņots, ka Krievija martā nosūtīja militāro mediķu komandas un aprīkojumu uz Itāliju, kura tolaik bija Covid-19 vissmagāk piemeklētā Eiropas valsts. Itālijas medija "La Stampa" drīz pēc tam ziņoja, ka Krievijas sūtītā palīdzība patiesībā ir lielā mērā bezjēdzīga un vairāk kalpo Kremļa politiskajiem mērķiem.

Kritiķi norāda, ka Putins ar šo soli veido Krievijas tēlu un vēlas panākt pret valsti noteikto sankciju atcelšanu.

Savukārt Krievijas mediji un prokremliskie blogeri sāka aktīvi izmantot šo palīdzību Kremļa propagandai, raksta "Currenttime".

Itālija ir starp Eiropas valstīm, kuras vissmagāk skārusi Covid-19 pandēmija. Līdz šim valstī reģistrēti 159 tūkstoši inficēšanās gadījumu un vairāk nekā 20 tūkstoši no slimības mirušo. Tagad Itāliju inficēto skaita ziņā ar 172 tūkstošiem ir apsteigusi Spānija. 18 tūkstoši slimnieku tur miruši.

Pasaulē visvairāk inficēto pašlaik ir ASV – 587 tūkstoši. Miruši tur 23 tūkstoši inficēto.

Pasaules Veselības organizācija 11. martā paziņoja, ka Covid-19 izplatīšanās ir sasniegusi globālas pandēmija līmeni.

Covid-19 uzliesmojuma dēļ visā pasaulē noteikti dažādi pārvietošanās un sociālās dzīves ierobežojumi, kas pamatīgi ietekmē ekonomiku. Virkne valstis slēgušas savas robežas ārzemniekiem, bet pilsētās noteikta karantīna. Daudzi cilvēki pavada laiku un strādā no mājām.

Kopumā vīruss, kura uzliesmojums pērnā gada decembrī sākās Ķīnas pilsētā Uhaņā, konstatēts vairāk nekā 200 valstīs un teritorijās, tostarp visās Eiropas valstīs.

Pasaulē fiksēti vairāk nekā 1,9 miljoni inficēšanās gadījumu. Kopumā no slimības miris vairāk nekā 121 tūkstoši cilvēku.

Vairāk nekā 460 tūkstoši cilvēku ir izveseļojušies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!