Foto: AP/Scanpix

Itālijas policija pagājušajā mēnesī aizturējusi kādu iepriekš tiesātu tunisiešu teroristu, kurš bijis Vidusjūrā izglābto nelegālo imigrantu vidū, svētdien vēsta laikraksts "La Repubblica". Aizturētais - islāmistu terorsitu organizācijas biedrs - jau no Itālijas repatriēts.

Flotes glābšanas komanda 4. oktobrī Vidusjūrā uzņēmusi 38 gadus veco Baru Nasru Mehdi kopā ar 200 citiem cilvēkiem un nogādājusi viņus Lampedūzā.

Pēc pirkstu nospiedumu noņemšanas varasiestādes atklājušas, ka viņš nav nosaucis savu īsto vārdu. Patiesībā viņš bijis cilvēks, kurš Itālijā aizturēts 2008. gadā, un viņam par terorismu piespriesti septiņi gadi cietumā. Pēc soda izciešanas Mehdi no Itālijas izraidīts un viņam valstī atgriezties aizliegts.

"Vēsts tika turēt slepenībā, lai izvairītos no satrakuma," norāda laikraksts.

"Tas ir apstiprinājums biedējošajai hipotēzei - lai ieceļotu Eiropā, teroristi izmanto izmisušo cilvēku kuģus, kas ceļo no Ziemeļāfrikas krastiem."

Atbilstoši Starptautiskās Migrācijas organizācijas (IOM) datiem šogad Eiropā, šķērsojot Vidusjūru, kopumā ieradušies jau vairāk nekā 773 000 nelegālo imigrantu.

Viņu lielākā daļa necenšas palikt Itālijā vai Grieķijā - pirmajās ES valstīs, kuras viņi sasniedz -, bet dodas tālāk uz Vāciju, kur valsts patvēruma meklētājiem nodrošina dāsnus pabalstus un sociālās garantijas.

Otrs populārākais nelegālo imigrantu galamērķis ES ir Zviedrija, kur viņi arī līdz šim varēja rēķināties ar dāsnu valsts atbalstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!