Itālijas tiesnesis atcēlis darba atļauju notiesātajam 93 gadus vecajam nacistu kara noziedzniekam Ēriham Prībkem, kura pirmo darba dienu pirmdien Itālijas ebreji uzņēma ar sašutumu un protestiem.
Prībke, kurš Romā mājas arestā izcieš mūža ieslodzījumu, bija saņēmis militārā tribunāla atļauju katru dienu doties uz darbu sava advokāta birojā Romā. Viņš tur ieradās pirmdien, braucot sava advokāta motorollera aizmugurē.

Pēc visu dienu ilgušajiem protestiem, kuros demonstranti skandēja "Kauns!" un "Slepkava!", tiesnesis Isako Džordžo Džustinjāni pirmdien vakarā anulēja Prībkes darba atļauju, jo viņš neesot pienācīgi saskaņojis savu pārvietošanos.

Viņa darba atļauja bija īpaši saniknojusi ebreju kopienu, jo viņš drīkstēja "katru dienu brīvi" doties uz savu darba vietu, kā arī "iziet uz stingri ar nepieciešamību ierobežotu laiku, lai apmierinātu neatņemamās dzīves vajadzības", piemēram, doties pusdienot.

Prībke bija plānojis savas vācu, spāņu, angļu un franču valodu zināšanas izmantot, lai veiktu tulkojumus savam advokātam un strādātu par klerku.

Bijušajam SS kapteinim Prībkem par līdzdalību 335 itāliešu vīriešu un zēnu nogalināšanā Otrā pasaules kara laikā militārā tiesa piespriedusi mūža ieslodzījumu. Slaktiņš Ardeatīnes alās Romas apkārtnē tika pastrādāts kā atriebības akts, reaģējot uz partizānu uzbrukumiem vācu spēkiem.

Prībke ir atzinis, ka piedalījies slaktiņā, taču apgalvo, ka pildījis pavēles, pakļaujoties nāves draudiem.

Veselības dēļ Prībkem tika ļauts izciest savu sodu mājas arestā, viņam uzturoties dzīvoklī, ko izīrējis tā advokāts.

1995.gadā Argentīna, kur Prībke bija patvēries pēc kara, viņu izdeva Itālijai.

Argentīnā, kur Prībke nodzīvoja pusgadsimtu, viņš bija skolotājs kādā Bariločes pilsētiņas skolā Andu kalnos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!