Itālijā no cietuma atbrīvots bijušais mafijas boss Džovanni Bruska, kura nežēlīgo noziegumu vidū ir arī 11 gadus veca bērna nogalināšana un līķa izšķīdināšana skābē.

Bruskas atbrīvošana pēc 25 gadiem cietumā izsaukusi sašutumu viņa upuru radinieku vidū.

64 gadus vecais Bruska atzinies vairāk nekā 100 cilvēku nogalināšanā, tostarp tiesneša Džovanni Falkones slepkavībā. Taču Bruska kļuva par policijas informatoru, palīdzot notver citus mafijas darboņus, tādēļ viņam tika samazināts sods.

Bruska atbrīvots nosacīti un viņam vēl četrus gadus būs jāievēro zināmi nosacījumi.

Savulaik Bruska bija viens no galvenajiem Sicīlijas mafijas klana "Cosa Nostra" jaunās paaudzes vadoņiem, kuri izcēlās ar īpašu cietsirdību un nežēlīgiem noziegumiem.

1992.gadā viņš sarīkoja sprādzienu, kurā gāja bojā viens no galvenajiem mafijas noziegumu izmeklētājiem tienesis Džovanni Falkone.

Bruska uzspridzināja pustonnu sprāgstvielu uz ceļa netālu no Palermo. Sprādzienā gāja bojā arī Falkones sieva un trīs miesassargi.

Divus mēnešus vēlāk Bruska nogalināja Falkones kolēģi Paolo Borselino. Šīs slepkavības satricināja Itāliju un noveda pie jauniem stingrākiem likumiem mafijas apkarošanai.

Viens no šausminošākājiem Bruskas noziegumiem ir mafijas pārbēdzēja Santo Di Mateo 11 gadus vecā dēla nolaupīšana, spīdzināšana un nožņaugšana 1996.gada janvārī. Zēna līķis tika izšķīdināts vannā ar skābi, lai ģimenei nebūtu ko apglabāt.

Pēc Bruskas aizturēšanas 1996.gadā viņš ieguva liecinieka statusu un palīdzēja izmeklētājiem notvert mafijas locekļus, kas atbildīgi par vairākiem uzbrukumiem pagājušā gadsimta astoņdesmitajos un deviņdesmitajos gados. Apmaiņā pret palīdzību, viņam tika piespriests mazāks sods.

Bruskas upuru tuvinieki ir sašutuši par viņa atbrīvošanu. Viena nogalinātā Falkones miesassarga atraitne laikrakstam "Repubblica" atzinusi, ka valsts nostājusies pret viņiem.

"Pēc 29 gadiem mēs joprojām nezinām patiesību par slaktiņu, un Džovanni Bruska, cilvēks, kurš izpostīja manu ģimeni, atrodas brīvībā," norādījusi Tīna Montinaro.

Savukārt Falkones māsa Marija izteikusies, ka viņu apbēdinājušas ziņas par Bruskas atbrīvošanu, bet piebildusi, ka likums devis viņam tiesības atstāt cietumu.

Arī vairāki Itālijas politiķi nosodījuši Bruskas atbrīvošanu.

Labējās partijas "Līga" līderis Mateo Salvīni uzsvēris, ka tas nav taisnīgums, ko pelnījuši itāļi.

"Tas ir sitiens pa vēderu, kas atstāj bez elpas," atzinis arī kreisi centriskās Demokrātiskās partijas līderis Enriko Leta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!