Foto: Reuters/Scanpix
Itālijas pilsētā Perudžā pirmdien pēc apelācijas tika attaisnota un atbrīvota amerikāniete Amanda Noksa, kurai bija piespriests 26 gadu cietumsods par britu studentes Mereditas Kerčeres slepkavību, un viņa otrdien atgriezīsies ASV.

24 gadus vecā Noksa no Sietlas un viņas vecāki izplūda asarās, kad tiesa pasludināja attaisnojošo spriedumu, savukārt Kerčeres tuvinieki satriekti klusēja.

Noksa no tiesas zāles tika aizvesta atpakaļ uz Kapannes cietumu pie Perudžas un neilgi pēc tam tika izlaista no tā. Noksa, kas četrus gadus bija pavadījusi ieslodzījumā Itālijā, tika aizvesta no cietuma ar melnu mersedesu pie saviem tuviniekiem.

Vietējais parlamentārietis Roko Džirlanda, kurš bija sadraudzējies ar Noksu un pērn publicējis grāmatu ar viņas sniegtām intervijām, paziņoja reportieriem pie cietuma vārtiem, ka viņa otrdien ar komercreisa lidmašīnu dosies uz ASV.

Tiesnesis Klaudio Pratillo pēc 11 stundu ilgas zvērināto apspriešanās paziņoja, ka Noksa tiek attaisnota, jo nav izdarījusi noziegumu.

Tika attaisnots arī Noksas bijušais draugs Rafaele Sollečito, kuram par Kerčeres slepkavību bija piespriests 25 gadu cietumsods. 27 gadus vecais Sollečito aizbrauca no cietuma Terni pilsētā un kopā ar savu tēvu devās uz dzimto pilsētu Itālijas dienvidos.

ASV Valsts departaments reaģēja uz Noksas attaisnošanu, izsakot atzinību par lietas "rūpīgo izskatīšanu" Itālijas tiesās.

Pie tiesas ēkas Perudžā vairāki simti sašutušu vietējo iedzīvotāju sauca "Kauns! Kauns!" un "Slepkavas!".

Lai gan Noksa tika attaisnota apsūdzībās slepkavībā un seksuālā uzbrukumā, viņu neattaisnoja neslavas celšanā pret bāra īpašnieku, kur viņa strādāja par oficianti. Par bāra īpašnieka Patrika Lumumbas apmelošanu pirmajā nopratināšanā pēc slepkavības Noksai tika piespriests cietumsods, kuru viņa jau ir izcietusi. Viņai arī būs jāsamaksā kompensācija Lumumbam un jāsedz viņa tiesāšanās izdevumi.

Prokurors Džuliano Minjini solīja pārsūdzēt Itālijas augstākajā apelācijas tiesā Noksu attaisnojošo spriedumu. Ja tas tiks izdarīts, tad lieta var tikt izskatīta aizmuguriski, jo ASV parasti neizdod savus pilsoņus tiesāšanai ārvalstīs.

Tiesa Perudžā 2009.gada decembrī piesprieda Noksai 26 gadu cietumsodu un Sollečito - 25 gadu cietumsodu par Kerčeres slepkavību. Prokurori bija pieprasījuši piespriest Noksai un Sollečito mūža ieslodzījumu.

Noksas cietumsods bija ilgāks nekā Sollečito, jo viņa tika atzīta par vainīgu arī mēģinājumā apmelot savu bijušo darba devēju - bāra īpašnieku imigrantu no Kongo Demokrātiskās Republikas Patriku Lumumbu, ka slepkavību pastrādājis viņš. Lumumba tādēļ divas nedēļas pavadīja apcietinājumā.

2008.gada oktobrī Perudžas tiesa par līdzdalību šajā slepkavībā piesprieda 30 gadus cietumā 22 gadus vecajam imigrantam no Āfrikas valsts Kotdivuāras Rudijam Gedam. Geds pēc vairākām pārsūdzībām tagad izcieš 16 gadu cietumsodu.

22 gadus vecā Kerčere tika atrasta 2007.gada 1.novembrī - dienu pēc slepkavības - ar pārgrieztu rīkli un puskaila mājā, kur viņa dzīvoja kopā ar Noksu un divām itālietēm.

Dzeltenā prese Lielbritānijā un Noksas dzimtajā Vašingtonas štata Sietlas pilsētā ātri pievērsa uzmanību šai slepkavībai un atspoguļoja to kā seksa noziegumu, kas izdarīts pēc tam, kad Noksa un Sollečito kopīgi smēķējuši hašišu.

Geds aizbēga no notikuma vietas un atstāja Itāliju, bet pēc vairākām dienām tika aizturēts Vācijā, kas viņu izdeva Itālijai.

Prokurori prāvā paziņoja, ka Noksa nodūrusi Kerčeri, kamēr Sollečito un Geds turējuši upuri. Geds mēģinājis izvarot Kerčeri, kad viņa atteikusies piedalīties seksa spēlē, kas bija saistīta ar iepriekšējās nakts Helovīna ballīti.

Neviens no notiesātajiem neatzina sevi par vainīgu.

Noksa tika attaisnota pēc tam, kad neatkarīgi eksperti nopietni apšaubīja svarīgus DNS pierādījumus šajā lietā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!