Foto: Reuters/Scanpix

Vairākas Itālijas patērētāju tiesību aizsardzības grupas parakstījušas vienošanos ar Itālijas piekrastē avarējušā kruīzu kuģa "Costa Concordia" īpašnieci Itālijas kompāniju "Costa Crociere" par apmēram 11 tūkstošu eiro (7700 latu) lielu kompensāciju katram no vairāk nekā 3000 pasažieru, kas atradās uz kuģa, kad tas 13.janvārī uzskrēja uz klints.

Par to piektdien informēja patērētāju tiesību aizsardzības grupas kopīgā paziņojumā.

Kompānija piekritusi izmaksāt 11 tūkstošus eiro kā kompensāciju katram pasažierim, kas neguva fiziskus ievainojumus, par avārijā zaudētajām materiālajām vērtībām un psiholoģisko kaitējumu. Papildus "Costa Crociere" apmaksās kruīza brauciena un transporta izmaksas.

Ar pasažieriem, kas, glābjoties no avarējušā kuģa, guva ievainojumus, kompensācijas jautājums tiks risināts individuāli.

Vienošanās paredz, ka tiem pasažieriem, kas pieņems kompānijas piedāvājumu, jāatsakās no jebkādām turpmākām prasībām pret "Costa Concordia" īpašnieci.

Kuģa avāriju pārdzīvojušie bērni saņems tikpat lielu kompensāciju kā pieaugušie. Kompensācija pasažieriem tiks izmaksāta nedēļas laikā pēc tam, kad viņi "Costa Crociere" piedāvājumam būs piekrituši.

Patērētāju tiesību aizstāvības asociācija "Codacons" nepiekrita "Costa Crociere" piedāvājumam, iesakot pasažieriem to nepieņemt, un aicināja viņus rūpīgi pārbaudīties, vai nav guvuši kādu psiholoģisku traumu kuģa avārijas dēļ, uzsvēra "Codacons" vadītājs Karlo Rienci.

"Codacons" vāc parakstus, lai iesniegtu kolektīvo prasību Maiami tiesā pret "Costa Crociere" māteskompāniju "Carnival", kurā pieprasīs 125 tūkstošus eiro (87,85 tūkstošus latu) lielu kompensāciju katram pasažierim.

Itālijas piekrastē avarējušajā kruīzu kuģa "Costa Concordia" katastrofas upuru skaits pieaudzis līdz 16, tikpat cilvēku joprojām pazuduši bez vēsts.

Itālijas kuģniecības kompānijas "Costa Crociere" kuģis "Costa Concordia" ar vairāk nekā 4200 cilvēkiem 13.janvārī uzskrēja uz klints Tirēnu jūrā pie Džiljo salas Toskānas reģionā. Kuģa kapteinis Frančesko Sketino ir mājas arestā. Viņam ir izvirzītas apsūdzības cilvēku nonāvēšanā, kā arī par to, ka viņš atstājis kuģi, lai gan no tā nebija pabeigta cilvēku evakuācija. "Costa Crociere" ir ASV un Lielbritānijas kruīzu kuģu operatora "Carnival Corp." meitasuzņēmums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!