Foto: Reuters/Scanpix

Itālija pirmdien brīdināja, ka Itālijas piekrastē avarējušais kruīzu kuģis "Costa Concordia" var radīt ekoloģisku postu Toskānas piekrastes dabiskajam skaistumam.

"Tas ir mūsu murgs," intervijā laikrakstam "La Stampa" teica Itālijas vides ministrs Korrado Klini. "Kuģa tvertnes ir pilnas ar degvielu, tā ir smaga dīzeļdegviela, kas var nogrimt jūras dibenā, tā būtu katastrofa," paskaidroja Klini un uzsvēra, ka sliktākajā gadījumā degviela noplūstu un noklātu visu jūras piekrasti, apdraudot jūras vidi un putnu populāciju piekrastē.

Ministrs arī norādīja, ka atbildīgie dienesti ir gatavi iesaistīties degvielas noplūdes gadījumā. "Pēc iespējas ātrāk degviela no kuģa tiks izsūknēta. Tomēr mums jāņem vērā kuģa riskantais stāvoklis," viņš atzina.

Arī Džiljo salas mērs Serhio Ortelli pauda līdzīgu viedokli kā ministrs. "Pagaidām nav bijušas noplūdes, bet kuģa iekšienē ir ekoloģiskā laika bumba, un tas pastāvīgi tiek novērots," Ortelli pastāstīja aģentūrai AFP.

Viņš sacīja, ka kuģa stāvoklis ir stabils un, visticamāk, varēs sākt degvielas izsūknēšanu, kā arī piebilda, ka "Costa Concordia" ir apmēram 2380 tonnas degvielas.


Lai gan Itālija vēlējās norobežot iespējamo teritoriju, kurā no 17 klāju kuģa varētu noplūst degviela, laikapstākļi avārijas vietā ir pasliktinājušies, sācies lietus un pastiprinājies vējš, tādēļ drošības pasākumu darbi ir apgrūtināti.

Jau vēstīts, ka Itālijas kuģniecības kompānijas "Costa Crociere" kuģis "Costa Concordia" piektdienas vakarā uzskrēja uz klints Tirēnu jūrā pie Džiljo salas Toskānas reģionā.

290 metru garajā kuģī sāka ieplūst ūdens, un, tam sasveroties, no tā panikā ielēca ūdenī vairāki cilvēki, no kuriem trīs gāja bojā. Tie bija divi tūristi no Francijas un apkalpes loceklis no Peru. Ūdenslīdēji svētdien kuģa vrakā atrada vēl divus bojāgājušos.

Glābēji pirmdien atrada vienu bojāgājušu vīrieti, un līdz ar to katastrofā bojāgājušo skaits ir pieaudzis līdz sešiem cilvēkiem.

Kuģa kapteinis Frančesko Sketino, kas ir Itālijas pilsonis, sestdienas vakarā tika aizturēts. Viņš bija pametis kuģi, kad uz tā vēl atradās cilvēki. Viņam izvirzītas apsūdzības par cilvēku nogalināšanu, kuģa avārijas izraisīšanu un kuģa pamešanu pirms evakuācijas pabeigšanas. Krasta apsardzes darbinieki pastāstīja, ka lūguši kapteini atgriezties uz kuģa, bet viņš atteicies to darīt.

Kapteinis apgalvo, ka klints, uz kura uzskrējis kuģis, neesot iezīmēta kartē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!