Pēc tam, kad Romas katoļu baznīcas pāvests piekritis pirms aprīlī gaidāmajām vispārējām vēlēšanām pieņemt Itālijas premjerministru Silvio Berluskoni, opozīcijas līderi apsūdzējuši Vatikānu par iejaukšanos politikā.
Kreisi centriskā opozīcija apsūdzējusi arī Berluskoni par centieniem marta beigās paredzēto audienci Vatikānā pārvērst par pāvesta svētību viņa vadītajai centriski labējai koalīcijai.

Tajā pašā laikā Berluskoni ir tikai viens no Eiropas politiķiem, kurus pieņems pāvests laikā, kad Romā 30.martā un 31.martā notiks kontinenta centriski labējo partiju apvienības - Eiropas Tautas partijas (EPP) - kongress.

Tomēr opozīcija, kas aptaujās Berluskoni vadīto bloku pašlaik apsteidz par aptuveni 4,5 procentu punktiem, apgalvo, ka Vatikānam jānoraida tikšanās ar EPP pārstāvjiem, kas notiek tik tuvu 9.aprīlī un 10.aprīlī paredzētajām vēlēšanām.

"Mēs respektējam un aizstāvam baznīcas tiesības runāt par vērtību jautājumiem, taču ir ļoti nopietni pieņemt tikai vienu no premjerministra amata kandidātiem tieši pirms vēlēšanām," izteicās Zaļās partijas līderis Alfonso Pekoraro Skanio.

Arī komunistu līderis Fausto Bertinoti pieprasījis audiences atcelšanu.

"Vatikānam tas jāpārskata, un ja nē, tas jādara partijām, kuras uzaicinātas," uzskata Bertinoti.

Tomēr jautājums, cik liela ietekme uz itāliešu vēlētājiem ir savulaik visvarenajai katoļu baznīcai, ir atklāts. Janvārī veikta sabiedriskās domas aptauja uzrādīja, ka lielākā daļa Itālijas katoļu iebilst baznīcai vairākos morāli un sabiedriski nozīmīgos jautājumos.

Tajā pašā laikā daži kreisi centriski noskaņotie politiķi uzskata, ka pāvests Benedikts XVI Itālijas politikā spēlē lielāku lomu nekā viņa priekštecis Jānis Pāvils II, un bažījas, ka Vatikāns pirms vēlēšanām varētu ieņemt skaidru nostāju, atbalstot viņu sāncenšus.

Benedikts jau pagājušajā gadā iesaistījās Itālijas politikā, atbalstot pretrunīgi vērtēto bīskapu izvērsto kampaņu, kurā vēlētāji tika aicināti boikotēt referendumu par mākslīgo apaugļošanu. Referendums vēlētāju zemās aktivitātes dēļ izgāzās.

Kopš tā laika pāvests iesaistījies arī debatēs par geju laulībām, norādot kā tā būtu "briesmīga kļūda" tiesiski atzīt "citu veidu savienības" līdztekus heteroseksuālai laulībai.

Kreisi centriskā koalīcija ir apsolījusi, ka tā sniegs zināmu tiesisku atzīšanu homoseksuāliem pāriem, kamēr centriski labējie apņēmušies saglabāt līdzšinējos likumus.

"Mani satrauc fakts, ka šis pāvests atšķirībā no sava priekšgājēja abām kājām izlec politiskajā arēnā šajā delikātajā vēlēšanu brīdī," izteicās viens no kreiso līderiem Antonio di Pjetro, kas iepriekš bijis izmeklēšanas tiesnesis korupcijas lietās.

Tajā pašā laikā valdības atbalstītāji noraida visas apsūdzības. Berluskoni vadītā "Forza Italia" ("Uz priekšu Itālija") apsūdzējuši kreisi centrisko bloku "primitīvā antiklerikālismā", kamēr ārlietu ministrs Džanfranko Fini izteicies, ka saceltā politiskā vētra ir "neizprotama".

Kādā Itālijas interneta mājaslapā publicētā atklātā vēstule pāvestam, kurā aicināts Benediktu atlikt politiķu pieņemšanu līdz laikam pēc vēlēšanām, piesaistījusi jau 3500 parakstītāju.

"Šajā laikā, kas Itālijai ir tik nozīmīgs un delikāts, daudzi katoļi lūdz pāvestu neļaut sevi, kaut negribot, iesaistīt šajā spēlē...," teikts vēstulē.

Par vēlēšanu datumu zināms kopš pagājušā gada oktobra, taču pagaidām nav skaidrs, kad EPP vienojās par audienci.

"Mums tā ir tradīcija tikties ar pāvestu, kad esam Romā," norādīja EPP pārstāvis Bobs Fichenrijs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!