Pēc Itālijas premjerministra Mario Dragi brīdinājumiem, ka Eiropai ir jāaizsargā sevi no Krievijas iejaukšanās, Itālija izveidojusi nacionālo kiberdrošības aģentūru.

Jaunās aģentūras izveidošana tika apstiprināta valdības sēdē ceturtdien.

Tai būs "jāaizsargā nacionālās intereses un dienestu un valsts galveno funkciju noturība pret kiberdraudiem", paziņoja valdība.

Dragi 25.maijā Briselē pēc Eiropas Savienības (ES) samita sacīja, ka ar steigu nepieciešams vērsties pret kiberdraudiem.

Dragi sacīja, ka Eiropai jākļūst stiprākai, sevišķi kiberdrošības jomā, gan valstu gan ES līmenī, jo Krievijas jaukšanās - gan ar spiegošanu, gan aktivitātēm internetā - kļuvusi patiešām satraucoša.

Itālijā par spiegošanu Krievijas labā šogad tika aizturēts karaflotes kapteinis, kas apmaiņā pret naudu Krievijas vēstniecības amatpersonai nodeva slepenus dokumentus.

Itālijas valdība uzticējusi jaunajai aģentūrai izstrādāt stratēģijas, lai novērstu, noteiktu un mazinātu kiberuzbrukumus un pastiprinātu nacionālo aizsardzību.

Mediji ziņo, ka aģentūrā strādās aptuveni 300 cilvēku, to kontrolēs Dragi un viņa padomnieks drošības jautājumos Franko Gabrielli.

Bijušais Eiropas Centrālās bankas prezidents Dragi kopš stāšanās premjerministra amatā februārī bijis diezgan aktīvs izlūkošanas jautājumos.

Pagājušajā mēnesī viņš iecēla diplomāti Elizabeti Beloni Itālijas slepenā dienesta vadītāja amatā. Viņa ir pirmā sieviete, kas ieņēmusi šo posteni.

Jaunās kiberdrošības aģentūras vadītāju Dragi vēl nav izraudzījies.

Laikraksts "Corriere della Sera" ziņoja, ka šim amatam varētu tik izraudzīts datorinženierijas profesors Roberto Baldoni, kurš jau sadarbojas ar izlūkdienestu kiberdrošības jomā, vai interneta policijas vadītāja Nuncija Čardi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!