Foto: AFP/Scanpix
Itālijā divus mēnešus pēc vēlēšanām panākta vienošanās par koalīcijas valdības izveidi mēreni kreisā politiķa, Demokrātiskās partijas (PD) vadītāja vietnieka Enriko Letas vadībā.

Koalīcijas valdībā ietilpst arī bijušā premjerministra Silvio Berluskoni labējā Tautas brīvības partija (PDL). Pats Berluskoni valdībā nebūs, taču vairākus vadošos amatus ieņems viņa partijas pārstāvji.

PDL sekretārs Andželīno Alfano kļūs par premjerministra vietnieku un iekšlietu ministru. Itālijas Bankas ģenerāldirektors Fabricio Sakomanni vadīs Ekonomikas ministriju, bet bijusī Eiropas Savienības komisāre Emma Bonino jaunajā valdībā ieņems ārlietu ministres amatu.

Jaunās valdības zvēresta nodošanas ceremonija notiks svētdien plkst.11.30 (pēc vietējā un Latvijas laika).

46 gadus Leta, kuram valdības veidošana tika uzticēta trešdien, kļūs par vienu no jaunākajiem valdības vadītājiem Eiropā.

Itālijas prezidents Džordžo Napolitāno pavēstīja, ka jaunajai valdībai būs abu parlamenta palātu atbalsts.

Leta jau norādījis, ka vēlas izveidot tādu valdību, kas vairāk rūpētos par itāļu vajadzībām un spētu izvairīties no bargajiem taupības pasākumiem.

Leta ārpus Itālijas ir diezgan maz zināms, lai gan kopš 1990.gadu beigām viņš trīs reizes ieņēmis ministra amatu. Savulaik viņš bijis arī Eiropas Parlamenta (EP) deputāts.

Itālija atrodas politiskajā krīzē jau kopš februāra nogalē aizvadītajām parlamenta vēlēšanām, kurā kreiso partiju koalīcija uzvarēja, taču nespēja izcīnīt vairākumu abās parlamenta palātās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!