Foto: stock.xchng
Itālija ceturtdien kļuva par astoto eiro zonas valsti, kas ratificējusi Eiropas Savienības (ES) fiskālās disciplīnas līgumu, kas prasa 25 bloka zemēm censties līdzsvarot savus budžetus.

Par līguma ratifikācijas likumu nobalsoja ar 380 Itālijas parlamenta deputāti, 59 bija pret un 36 atturējās.

Pret balsoja tikai populistiskā partija "Ziemeļu līga", kas bija pārstāvēta Itālijas iepriekšējā valdošajā koalīcijā, kad Itālijas valdību vadīja Silvio Berluskoni.

Līgums stāsies spēkā, kad to būs ratificējušas vismaz 12 eiro zonas valstis.

Itālijas parlamenta deputāti ceturtdien arī apstiprināja eiro zonas pastāvīgā glābšanas fonda Eiropas Stabilitātes mehānisma (ESM) izveidošanu. Par to nobalsoja 325 parlamentārieši, 53 bija pret un 36 atturējās. Lai šis fonds stātos spēkā, vajadzīga Vācijas piekrišana.

Pašlaik fiskālās disciplīnas līgumu ratificējušas arī četras eiro zonā neietilpstošās valstis - Latvija, Lietuva, Dānija un Rumānija. Igaunijā pašlaik rit gatavošanās fiskālās disciplīnas līguma ratifikācijai. Savukārt, piemēram, Francija ir piedraudējusi līgumu neratificēt, ja tas neparedzēs pasākumus ekonomikas izaugsmes veicināšanai.

ES dalībvalstu līderi, tostarp Latvijas premjers Valdis Dombrovskis, martā Briselē parakstīja jauno starpvalstu līgumu par stingrāku fiskālo disciplīnu. No 27 dalībvalstīm līgumu neparakstīja Lielbritānija un Čehija. Dokuments paredz, ka valstīm, kas pārkāpj ES pastāvošos budžeta deficīta limitus, ir jāmaksā soda nauda 0,2–0,5% apmērā no iekšzemes kopprodukta atkarībā no tā, cik būtiskā mērā deficīta slieksnis ir pārkāpts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!