Foto: stock.xchng

Tā dēvētās dakšu protesta kustības pārstāvis Andrea Džunīno paziņojis, ka Itālija kļuvusi par "tādu baņķieru kā Rotšildi vergu" un ka "pieci pasaules bagātākie cilvēki ir žīdi".

Bjelas zemkopis no Itālijas ziemeļiem ar šo paziņojumu nācis klajā intervijā laikrakstam "La Repubblica".

"Tas ir dīvaini, un to man vajadzēs apdomāt," piebildis Džunīno.

Itālijas Ebreju kopienu savienības prezidents Renco Gategna norādījis, ka šādi paziņojumi ir "maldinoši".

Intervijā laikrakstam "Il Sole 24 Ore" viņš atzinis, ka šādi izteikumi "rada satraukumu" un "bezkaunīgi atgādina vēstures periodu, kam bija raksturīga nāve, vardarbība un pamattiesību lielākās daļas liegšana".

Savā intervijā Džunīno arī norādījis, ka protesta kustība, kuras dalībnieki vēršas pret nepopulārajiem taupības pasākumiem, pieprasa valdības atkāpšanos un vēlas atjaunot "Itālijas suverenitāti".

Viņš atzinīgi izteicies par Bepi Grillo, populistiskās Pieczveigžņu kustības dibinātāju, un Ungārijas premjerministru Viktoru Orbanu.

Dakšu kustība ("Movimento Dei Forconi") dzima Sicīlijā, kad pagājušajā nedēļā protestus uzsāka ar nodokļu paaugstināšanu neapmierinātie zemkopji. Viņiem drīz vien pievienojās smago automašīnu šoferi, veikalu īpašnieki un amatnieki, kurus arvien vairāk sanikno valdības taupības politika.

Ceturtdien protestētāji bloķēja lielākos ceļus, kas Itāliju savieno ar Franciju. Protestu kustība ceturtdien sasniedza arī Romu, kur simtiem studentu iesaistījās sadursmēs ar policiju.

Demonstrācijas, sēdošie streiki un citas protesta akcijas sākušās arī Milānā, Turīnā un Florencē.

Brīžiem protesta akcijas jau izvērtušās vardarbībā, un premjerministra vietnieks Andželīno Alfāno ceturtdien brīdināja, ka tie var piesaistīt arī vardarbīgus grupējumus.

Viņš arī brīdināja, ka protesti var pāraugt "bīstamā dumpī pret nacionālajām un Eiropas institūcijām".

"Kamēr protesti demokrātijā ir pieņemami, vardarbība netiks ciesta," uzsvēra Alfāno.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!