Foto: AFP/Scanpix

Itālijas policija konfiscējusi 14 tonnas amfetamīna, ko Sīrijā saražojis teroristu grupējums "Daesh" un kas melnajā tirgū maksātu aptuveni miljardu eiro.

Policija apgalvo, ka tas ir lielākais amfetamīna daudzums, kāds jebkad pasaulē konfiscēts.

Narkotikas – aptuveni 84 miljoni tablešu – bija paslēptas rūpniecības precēs konteineros. Tās bija plānots pārdot Eiropā, lai finansētu terorismu, šodien paziņoja Neapoles finanšu policija.

"Mēs zinām, ka "Daesh" finansē savas terorisma aktivitātes galvenokārt ar Sīrijā ražoto narkotiku kontrabandu," teiks policijas paziņojumā. Tajā arī norādīts, ka Sīrija pēdējos pāris gados kļuvusi par pasaulē lielāko amfetamīna ražotāju.

Policija atklāja, ka trīs aizdomīgie konteineri uzieti ostā Salerno. Tajos atradušies lieli cilindriskas formas papīra ruļļi un rūpniecības iekārtas. Atgriežot papīra ruļļus un uzlaužot iekārtas, tajos atrastas amfetamīna tabletes.

Atsaucoties uz Savienoto Valstu Narkotiku apkarošanas administrāciju (DEA), Neapoles policija sacīja, ka "Daesh" plaši izmanto visas teritorijas, kuras kontrolē, un izveidojis tur narkotiku ražotnes, kas spēj saražot lielu daudzumu sintētisko narkotiku, arī pasaules tirgum.

Itālijas policijas konfiscētais narkotiku daudzums ir pietiekams, lai apmierinātu visu Eiropas tirgu, norādīja policija.

Policija pieļauj, ka narkotiku izplatīšanā iesaistīti Eiropas kriminālie grupējumi, ļoti iespējams, Neapoles mafijas grupējuma "Camorra" klani.

Policijas hipotēze ir, ka jaunā koronavīrusa pandēmijas dēļ noteiktie daudzie ierobežojumi noveduši pie tā, ka sintētisko narkotiku ražošana un izplatīšana Eiropā ir praktiski apstājusies. Tādēļ daudzi kontrabandisti vērsušies pie Sīrijas, kur, kā izskatās, narkotiku ražošana turpinās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!