Itālijas ugunsdzēsēji ceturtdien paziņoja, ka sāks lielu operāciju ūdens izsūknēšanai no ledāja, kurš strauji kūst otra lielākā Alpu kalna virsotnē, draudot applūdināt zemāk esošu slēpošanas kūrortu.
Speciālisti atzina tik strauju ledāja kušanu šajā gadalaikā par bezprecedenta parādību, bet uzsvēra, ka tā vēl neapdraud cilvēkus Makuņagas kūrortā, kurš atrodas zemāk par Belvederes ledāju Monterozas kalnā pie Šveices robežas.

Uz 2500 metru augsto ledāju ar helikopteriem ir nogādāti desmit sūkņi, paziņoja ugunsdzēsējs. Ledāja nosusināšanas operācija sāksies piektdien vai sestdien, un izsūknētais ūdens tiks nogādāts uz Ločes baseinu 2209 metru augstumā.

Makuņagas 700 iedzīvotājiem draud plūdi, kopš ledāja centrs sāka strauji kust, izveidojot 14 hektārus lielu ezeru, kurā ir trīs miljoni kubikmetru ūdens. "Tūlītēju briesmu nav, ceļš un ieleja nav slēgti," sacīja ugunsdzēsējs un piebilda, ka "ir izstrādāts evakuācijas plāns katram gadījumam".

Otrdien un trešdien tika evakuēti ap 15 cilvēku, bet viņi ceturtdien atgriezās mājās.

Ārkārtas situāciju dienesti tika informēti pirms divām nedēļām, bet ūdens līmenis kopš tā laika ir krities.

Makuņagas slēpošanas stacijas un apkārtējās Andzaskas ielejas aizsardzībai no plūdiem ir sagatavoti ap 200 cilvēku, to skaitā armijas un civilās aizsardzības virsnieki, ugunsdzēsēji un brīvprātīgie. Ūdens līmeni nepārtraukti fiksē videokameras, un šos attēlus vēro ap 20 cilvēku Makuņagā.

Makuņagas mērs Terēzio Valsesija paziņoja, ka seši helikopteri un vairākas kravas mašīnas īstenos evakuācijas mēģinājumu un būs ciema iedzīvotāju rīcībā, ja evakuācija būtu nepieciešama.

Amatpersonas atzina, ka Belvederes ledāja kušanu var būt izraisījis intensīvā karstuma vilnis, kas jūnijā piemeklēja Itāliju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!