Itālijas iedzīvotāji ir pārliecinoši noraidījuši iepriekšējā premjerministra Silvio Berluskoni ierosinātās konstitūcijas reformas, kas paredzēja lielāku pilnvaru piešķiršanu premjerministram un prezidenta pilnvaru samazināšanu, informē ārvalstu prese.
Šis referendums tika uzskatīts par cīņu starp Berluskoni un pašreizējo premjeru Romano Prodi, kurš aicināja iedzīvotājus neatbalstīt grozījumus, raksta BBC.

Atgādināsim, ka referendumā iedzīvotājiem bija jāpauž sava attieksme pret plānotajām izmaiņām 50 konstitūcijas punktos. Ja izmaiņas stātos spēkā, valsts reģioniem tiktu piešķirta lielāka neatkarība, un tas faktiski nozīmētu valsts sadalīšanos, jo industriāli attīstītākie ziemeļu reģioni vairs neuzturētu dienvidu reģionus, kur plaši izplatīta lauksaimniecība.

Turklāt reģioniem būtu ļauts veidot savas veselības aprūpes un izglītības sistēmas, tiktu pārskatīti arī parlamenta palātu pienākumi un atbildība.

Tomēr saskaitot balsis, ko nodeva nedaudz vairāk nekā puse no 47 miljoniem reģistrēto vēlētāju, noskaidrojās, ka 61,7% vēlētāju nav atbalstījuši reformas, savukārt 38,3% ir izteikuši savu atbalstu. Analītiķi gan uzskata, ka šo balsojumu var uzskatīt par simpātiju izteikšanu Berluskoni vai Prodi, jo daudzi aptaujātie vēlētāji pat īsti nezināja, ko paredz plānotās izmaiņas konstitūcijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!