Itālijas tiesnesis ir pieprasījis 26 ASV pilsoņiem, galvenokārt Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) aģentiem stāties tiesas priekšā par Ēģiptes garīdznieka nolaupīšanu Milānā 2003.gadā, informē ārvalstu prese.
Tiek uzskatīts, ka Osamu Mustafu Hasanu nolaupīja CIP aģenti, kas viņu pārveda uz Ēģipti un tur spīdzināja viņu, raksta BBC. Tiesnesis izvirzījis apsūdzības arī pieciem itāliešiem, tajā skaitā arī valsts bijušajam militārās izlūkošanas dienesta vadītājam Nikolo Polari.

Ja lieta patiešām tiks izskatīta, tad šī būs pirmā tiesas prāva saistībā ar ASV piekopto taktiku nogādāt par terorismu aizdomās turētās personas valstīs, kur tās iespējams spīdzināt liecību iegūšanai.

Lielākā daļa apsūdzēto ASV pilsoņu jau ir atgriezušies ASV. Valdībai tagad būs jālemj, vai pieprasīt viņu atgriešanos. Apsūdzētie savu vainu neatzīst, savukārt izmeklētāji apgalvo, ka viņiem ir tūkstošiem lappušu pierādījumu un Itālijas slepenā dienesta darbinieku liecības par to, ka viņi bija sadarbojušies ar ASV pārstāvjiem nolaupīšanas plānošanā.

Tiek paredzēts, ka lietas izskatīšana varētu sākties 8.jūnijā.

Hasans tikai pagājušo svētdien tika atbrīvots no ieslodzījuma Ēģiptē. Viņš stāsta, ka četru gadu ieslodzījuma laikā viņš ticis spīdzināts, piemēram, viņam bija jāguļ uz slapja matrača, caur kuru tika laista elektriskā strāva.

Atgādināsim, ka trešdien Eiropas Parlamenta deputāti pieņēma nosodošu rezolūciju, kurā tika kritizētas valstis, kas bija pieļāvušas vai ignorējušas CIP veiktos slepenos lidojumus, neoficiāli pārvietojot aizdomās turētos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!