Itālijas valdība devusi savu svētību jau gadiem ilgi lolotajam plānam uzcelt pasaulē garāko vanšu tiltu. Šis tilts pāri Mesīnas šaurumam savienos Sicīliju ar pārējo Itāliju.
Paredzams, ka tilta būvniecība sāksies 2004.gada beigās, bet to varētu atklāt jau līdz šīs desmitgades beigām, paziņojis Itālijas transporta ministrs Pjetro Lunardi.

Objekta vidējā posma garums starp balstiem būs 3360 metri, bet kopējais garums - 3690 metri. Tilts atradīsies 64 metru augstumā virs Mesīnas šauruma.

Paredzams, ka tam būs astoņas autosatiksmes joslas katrā virzienā un dzelzceļš.

Projekta izmaksas, kuras lēš vismaz 4,85 miljardu eiro (2,8 miljardu latu) apjomā, aizvadīto gadu laikā mulsinājušas daudzas Itālijas valdības, bet tagad šķiet, ka premjerministra Silvio Berluskoni priekšvēlēšanu laikā dotais solījumus tiks izpildīts, un Sicīlija var cerēt uz ekonomisko palīdzību, kas tai līdzētu atbrīvoties no atpalikuša reģiona slavas.

Tomēr tilta būvniecību kritizē opozīcijā esošie Itālijas zaļie, kā arī viens no ietekmīgākajiem Eiropas baņķieriem - Eiropas Investīciju bankas viceprezidents Masimo Pondzelīni.

Pondzelīni norāda, ka tilts neatrisinās ne Sicīlijas, ne Mesīnas šaurumam pretējā pusē esošā Kalabrijas reģiona problēmas. Viņaprāt, būtu lietderīgāk izmantot tilta būvniecībai paredzētos līdzekļus aktuālāku problēmu risināšanai, piemēram, ūdens apgādes uzlabošanai, lai šo reģionu iedzīvotājiem nebūtu jācieš no tā, ka krāna ūdens pieejams tikai noteiktās diennakts stundās.

Itālijas Zaļo partijai bija izdevies ar vairākiem vides argumentiem atturēt no tilta būvniecības projekta realizācijas iepriekšējo kreisi centrisko valdības koalīciju. Argumentu vidū bija fakts, ka rajons, kur paredzēts celt pasaulē garāko vanšu tiltu, atrodas seismoloģiski aktīvā joslā.

Bažas vieš arī Sicīlijai īpaši aktuālais mafijas jautājums. Tā kā projekta realizācijā tiks ieguldīti lieli valsts līdzekļi un sadalīti valsts pasūtījumi, mafija jau berzē rokas, cerot uz vērienīgām "investīcijām" vienā no saviem tradicionāli ienesīgākajiem sektoriem.

Ietekmīgais mafijas apkarotājs prokurors Pjerluidži Vinja norāda - viņš nešaubās, ka valsts aizvadītās desmitgades laikā ir "finansējusi" organizētās noziedzības grupējumus, uzticot valsts pasūtījumu izpildi mafijas kontrolētiem uzņēmumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!